Slatiňanský zámek bojuje proti zlodějům. Sérii drobných krádeží mají zastavit kamery a fotopasti

Zámek ve Slatiňanech na Chrudimsku trápí časté návštěvy zlodějů. Ti si odtud odnášejí kusy plotu nebo uříznuté stromky. Někdy je škoda pár set korun, někdy jsou to desítky tisíc. Památkáři už proto hosty varují nápisy, že na okolí zámku dohlíží bezpečností kamery. Když to bude málo, přijdou na řadu důraznější opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slatiňany, pohled na zámek z parku

Slatiňany, pohled na zámek z parku | Foto: Milan Kosina | Zdroj: Český rozhlas

„Ztratilo se celkem pět sloupů oplocení. Ztratilo se několik pískovcových stříšek, dvě pískovcové koule z přístaviště u jezírka. Ztratilo se několik stromků, ať už uříznutých, nebo vykopaných. Ze zámeckého parku byla odcizena také jedna branka,“ vyjmenovává kastelán státního zámku Slatiňany Jaroslav Bušta některé krádeže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slatiňanský zámek bojuje proti zlodějům. Natáčel tam Josef Kopecký

„Je to demotivující. Člověk se snaží, aby to hezky vypadalo, aby návštěvníci i místní, kteří sem přijdou, se zde cítili dobře. A výsledek je takový, že přijdete a zjistíte, že to nějaký trouba zničil,“ uvádí kastelán.

Policisté jezdí na zámek ve Slatiňanech pravidelně. „Nejvíce případů bylo v roce 2011, celkem čtyři. Letos máme dva případy. Poslední je ze září,“ potvrzuje mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

Podle Jaroslava Bušty je poslední možností, jak se krádežím bránit, otevření parku pouze v návštěvních hodinách a bezpečnostní agentura.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme