Část munice z Vrbětic může skončit v Květné na Svitavsku, rozhodla vláda

Vláda schválila znovuotevření muničního skladu Květná na Svitavsku. Mohla by se tam přesunout část munice z areálu ve Vrběticích na Zlínsku, který před měsícem zničila exploze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky | Foto: Pardubický kraj

V Květné by se mohlo uskladnit skoro tři tisíce tun střeliva. Náměstek ministra vnitra Tomáš Kuchta předpokládá, že s převozem by se mohlo začít v polovině prosince.

„Bude hodně záležet na tom, jaké budou podmínky ve Vrběticích. Některé technické záležitosti je třeba dořešit i v Květné. Je třeba zprovoznit některé přípojky vody, elektrické rozvody a tak dále,“ řekl Kuchta Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Muniční sklad Květná se znovu otevře. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty a starosty obce Petra Škvařila

Provoz skladu v Květné by mohl stát asi 100 milionů korun ročně. Není zatím jasné, jestli se areál převede na ministerstvo vnitra, nebo se o sklad bude starat armáda. Vojáci by v tomto případě pomáhali policii při hlídání objektu.

„Armáda je připravena poskytnout své vojáky na hlídání tohoto areálu s tím, že tam bude zajištěna ostraha pomocí elektronického zabezpečovacího systému a bude tam zajištěna odborná úprava terénu,“ doplnil náměstek.

Chod obce Květná podle jejího starosty Petra Škvařila (ČSSD) znovuotevření muničního skladu nijak nenaruší.

„V Květné od konce druhé světové války muniční sklad byl, ať to byla československá armáda nebo sovětská armáda. My jsme na to zvyklí a víme, že lidé, kteří se o to starají, mají naší důvěru,“ řekl starosta ve vysílání Radiožurnálu.

Ze skladu je třeba odvéz sedm tisíc tun munice

Sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Ve skladu explodovaly desítky tun munice. Byly v něm uskladněny letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Minulý týden se ve zničeném skladu našly ostatky dvou pracovníků firmy, kteří při neštěstí zahynuli. Místo výbuchu bylo dlouho nebezpečné, ještě téměř po měsíci se v jeho okolí ozývaly nekontrolovatelné exploze.

Podle pyrotechniků je potřeba z Vrbětic odvézt celkem sedm tisíc tun munice. Tu část, které neskončí v Květné, si převezmou její majitelé, tedy soukromé firmy, nebo bude zničena.


Zvětšit mapu

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme