Brněnští strážníci odtáhli za 16 měsíců osm tisíc aut. Nejčastěji ze Starého Brna

Více než třetinu špatně parkujících aut odváží vozidla brněnských odtahových služeb ze Starého Brna. Vyplývá to ze statistik městské policie a ze zjištění datového týmu Českého rozhlasu, který zpracoval přehlednou webovou aplikaci. Lidé si v ní mohou dohledat právě třeba počet a příčiny odtahů v jednotlivých ulicích města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkování. Ilustrační foto

Parkování. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Pro vozidlo si na odtahové parkoviště musí v Brně nejčastěji řidiči, kteří zaparkovali v oblasti mezi ulicemi Hybešovou, Pekařskou a Mendlovým náměstím.

Datový tým Českého rozhlasu zjistil, že za 15 měsíců odtud odtahová auta odvezla zhruba 2700 aut. Nejčastěji proto, že motoristé bránili provozu a třeba průjezdu tramvají, upozorňuje mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odkud a proč se v Brně odtahuje nejvíce vozidel? Podrobnosti zjišťovala reportérka Zuzana Plíšková

„Zpravidla jsou to místa, která jsou v nedovolené blízkosti od tramvajových kolejí, případně jsou to křižovatky, kde auta brání ve výhledu. Vznikají tam velmi rizikové situace, kdy objíždějící motoristé či cyklisté kříží trasu tramvaje, a ohrožují tak nedobrovolně i cestující právě v tramvaji.“

Podobně časté jsou odtahy v blízkosti centra mezi ulicemi Veveří a Úvoz. Městskou policii často volají i samotní řidiči dopravního podniku. Ten v loňském roce zaznamenal zdržení zhruba ve 170 případech, nejčastěji právě kvůli špatně stojícím autům.

„S těmito problémy se setkáváme prakticky po celém městě, ale velice často tuhle situaci řešíme v ulici Slovákově, kde je průjezd poměrně úzký, často tam nevhodně parkují vozidla a nemohou tam projíždět trolejbusy. Nejčastěji se podaří takovou situaci vyřešit do dvaceti minut, ale máme případy, kdy zdržení dosáhlo třeba i více než hodiny a už jsme museli nasazovat náhradní spoje,“ dodává Linda Hailichová z Dopravního podniku města Brna.

Mapa odtahů v Brně: Objevte nejrizikovější místa

Číst článek

Odtahuje se i v noci, nejčastěji kolem ulice Merhautova. Auta tam nechávají strážníci odtáhnout třeba proto, že stojí přímo na přechodech pro chodce nebo na křižovatce. Jakub Ghanem uznává, že je tam nejprve volali často sami místní.

„Noční odtahy musíme provádět sami ze své iniciativy, protože sousedská situace je tam natolik špatná, že máme tu zkušenost, že kdybychom sami nepřijeli, tak nás stejně někdo z místních zavolá a my pak budeme mít zákonnou povinnost ten odtah nařídit,“ vysvětluje mluvčí brněnské městské policie.

Za 16 měsíců odtáhli brněnští strážníci 8 tisíc aut | Foto: Jan Boček

V současnosti je v Brně asi 19 tisíc míst, kde lidé parkují nelegálně. Více než 80 procent z nich by se ale do budoucna mohlo zlegalizovat. Počítá s tím tak zvaný generel parkování. Dokument už v létě schválilo zastupitelstvo.

„Pokud se bude hledat způsob, jak umožnit život v těchto ulicích, tak se bude muset hledat v těch bočních ulicích, které budou moct být dopravně ošetřeny tak, aby nabídly větší počet parkovacích míst než v současné době,“ říká technický ředitel Brněnských komunikací Aleš Keller.

Nová místa by podle něj mohla vzniknout třeba na Šumavské nebo právě Merhautově ulici. Kdy a v jaké podobě se tak ale stane, už bude na nově zvoleném vedení města.

Zuzana Plíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme