Dělníci staví v Dobrovízi u Prahy sklad Amazonu, hotový má být na podzim příštího roku

Dobrovíz u Prahy je o něco blíže obchvatu, který má spolu se skladem pro americký obchod Amazon postavit developerská firma Panattoni. Silniční přeložku si obec stanovila jako podmínku pro to, aby stavbu haly odsouhlasila. O obchvatu dnes v Dobrovízi jednali zástupci všech stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z poboček Amazonu v Polsku

Jedna z poboček Amazonu v Polsku | Zdroj: Reuters

Do Dobrovíze dnes přijeli lidé z firmy Panattoni, která stavbu zajišťuje, pracovníci stavebního úřadu v Hostivici, zastupitelé a starostka Dobrovíze.

Projednávali konečnou podobu silniční přeložky, po které budou do průmyslové zóny jezdit osobní auta. Povede pravděpodobně od dobrovízského nádraží směrem k obci Středokluky. Kamiony by měly jezdit pouze po dálnici R6, i pro ně se ale postaví zvláštní přeložka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dělníci staví v Dobrovízi u Prahy sklad Amazonu, hotový má být na podzim příštího roku. Jak práce pokračují, zjišťovala Kateřina Havránková.

Na dnešní jednání přišli také obyvatelé obce a majitelka jednoho z pozemků, který bude Panattoni kvůli obchvatu vykupovat. Nelíbilo se jí, že s ní nikdo z investorů zatím nejednal.

Jak dělníci se stavbou haly pokračují, popsala redaktorka Českého rozhlasu Kateřina Havránková:

„Vedle ostatních skladů už jeřáby staví dlouhé vysoké pilíře. Zem už je upravená tak, aby se mohly připravovat podlahy budoucího skladu.“

Internetový obchod Amazon zprostředkovává zákazníkům nákup a prodej různého zboží. V Dobrovízi u Prahy má vyrůst sklad, kde se zboží bude shromažďovat a posílat dál. Halu dělníci staví od září, dokončena má být na podzim příštího roku. Zaměstnání by zde mohlo najít zhruba 1500 lidí.

Zástupci stavebního úřadu si dnes k obchvatu vyžádali ještě nějaká doplnění. Pokud je investor dodá, bude moct požádat o stavební povolení.

Vznik skladu amerického internetového obchodu podporuje Středočeský kraj i vláda České republiky. Amazon má podobné haly po celé Evropě.

Firma se ale potýká s protesty svých pracovníků, kteří si stěžují na špatné zacházení ze strany zaměstnavatele a nízké platy. Nedávno se stávkovalo například v Německu.

Kateřina Havránková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme