Brno hostí příznivce Wikipedie, mluvili o zapojení starších lidí do tvorby encyklopedie

Do brněnské hvězdárny se sjeli nadšenci tvorby Wikipedie z celé republiky. Na přednáškách debatovali například o popularizaci vědy prostřednictvím Wikipedie nebo větším zapojení seniorů do doplňování internetové encyklopedie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní ročník Wikikonference se letos konala v brněnské hvězdárně

Letošní ročník Wikikonference se letos konala v brněnské hvězdárně | Foto: Tereza Kadrnožková

Cílem je do budoucna více propojit Wikipedii a vědu. Podle nás je to způsob, jak zvýšit kvalitu článků, říká wikipedista Vojtěch Dostál.

„Wikipedie se v posledních letech přehoupla přes určitý milník a dosáhla vysokého počtu článků. V dnešní době ale hraje roli spíše jejich kvalita. Snažíme se navázat kontakt například s institucemi, brněnskými muzei nebo galeriemi, aby nám pomáhali zlepšovat kvalitu článků,“ konstatuje Dostál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do brněnské hvězdárny se sjeli nadšenci tvorby Wikipedie z celé republiky. Na místě natáčela redaktorka Tereza Kadrnožková.

Spolupracoval také na programu s názvem Senioři píší Wikipedii. Je to jeden ze způsobů, jak dostat na Wikipedii věkovou skupinu, která ji dosud příliš needitovala, přibližuje Dostál.

„Mezi seniory je spousta lidí, kteří o svém oboru mnoho ví a do Wikipedie by mohli přispět zajímavými informacemi,“ dodává Dostál.

Vznik české Wikipedie se datuje do roku 2002. Za zakladatele je považován Miroslav Malovec, který se zpočátku věnoval esperantské verzi internetové encyklopedie.

„V květnu založili českou Wikipedii, ale v angličtině. Objevil se tam nápis: Welcome to Czech Wikipedia. Všechny nápisy byly v angličtině, nikdo tam nechtěl přispívat. Když si všimli, že mají v esperantské Wikipedii Čecha, tak mě požádali, abych termíny a názvy přeložil do češtiny," popisuje Malovec.

Předchozích pět ročníků Wikikonference hostila Praha. Letos se koná na brněnské hvězdárně. Loni akci navštívilo kolem 150 lidí, ale s každým rokem zájem roste.

Anna Jadrná, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme