Pyrotechnici znovu prohledají okolí vybuchlého muničního areálu u Vrbětic

Druhý pyrotechnický průzkum dnes čeká okolí muničního areálu u Vrbětic na Zlínsku. Po středečním výbuchu skladiště střeliva policie evakuovala obyvatele nedalekých Haluzic a Lipové. Včerejší prohlídka vesnic dopadla dobře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál ve Vrběticích je pod dozorem policie

Areál ve Vrběticích je pod dozorem policie | Zdroj: ČTK

„Nezjistili jsme zde ani poškození žádného z těch objektů v obci, ani jsme zde nenalezli žádné střepiny. Ráno se bude průzkum opakovat, abychom měli stoprocentní jistotu, že tyto obce nejsou ohroženy,“ potvrdil ředitel pyrotechnické služby Jaromír Dlouhý.

Pokud i dnešní prohlídka okolí skladu dopadne dobře, lidé ze dvou evakuovaných obcí by se mohli brzy vrátit domů.

„Jsme mírně optimističtí. Zhruba od 14. hodiny bychom potom mohli rozhodnout o tom, že evakuace by byla ukončena,“ řekl krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Už dvě noci nespali evakuovaní obyvatelé Lipové a Haluzic na Zlínsku svých postelích. Natáčel s nimi Roman Verner

Obyvatelé Lipové a Haluzic strávili už druhou noc u příbuzných nebo na ubytovně. Zatímco první večer byli smutní a vyděšení, včera už jimi lomcovala zlost.

„Já jsem byl pořád ještě happy. Ale odpoledne to na mě úplně dolehlo,“ popisuje jeden z nich. Evakuovaní lidé si přejí, aby se co nejdříve našel viník jejich trápení.

Roman Vašička s rodinou strávil první noc u bratra. Pak už ho nechtěl obtěžovat a využil evakuační ubytovnu. Teď má strach hlavně o psa, který bude už třetí den zavřený doma.

„My jsme tam schválně stáli od pěti hodin a doufali jsme, že aspoň, když už tam jezdí, tak nám dají tu helmu a vezmou nás tam. Že dám psovi vodu, oni tam počkají a pojedeme pryč. Já z baráku nic nepotřebuju,“ říká pan Vašička.

Šanci ale dostali jen chovatelé velkých hospodářských zvířat. Roman Dvořák upozorňuje na další problém: „Až se nám vrátí děcka ze škol, do čeho je oblečeme?“

Zda se budou moci do svým domovů vrátit, se dozví odpoledne.

Z areálu muničního skladu se ozvaly další výbuchy, evakuovány byly okolní obce - mapa | Foto: ČTK

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme