Aktivisté zůstávají v budově bývalé žižkovské polikliniky, stát trvá na vyklizení

V Praze se rozhořel spor o to, jak využívat neobsazené domy. Na Žižkově se skupina aktivistů sdružených v iniciativě Klinika pokouší změnit chátrající budovu bývalé polikliniky v multifunkční kulturní a sociální centrum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vybydlený dům v ústeckých Předlicích

Vybydlený dům v ústeckých Předlicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Nabídky na krátkodobý i dlouhodobý symbolický pronájem ale odmítá vlastník objektu, kterým je stát. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových tvrdí, že by musel vypsat výběrové řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu o bývalou polikliniku mluvili Arnošt Novák z iniciativy Klinika a náměstek pražské primátorky za Stranu Zelených Matěj Stropnický

Žádost Českého rozhlasu o rozhovor zástupci úřadu odmítli. Projekt přitom podporuje i pražský magistrát s tím, že jemu podobné hlavní město potřebuje.

Aktivisté očekávají příjezd policie

„Stále zůstáváme v budově kliniky,“ řekl Arnošt Novák z iniciativy Klinika. „Od včerejška se nic nezměnilo, úřad odmítá nějakým způsobem jednat. V dnešních hodinách navštívil budovu generální ředitel úřadu.“

„Zjistil, že tam stále setrváváme a odešel. Takže můžeme očekávat příjezd policie každým okamžikem, protože ultimátum vypršelo už ve středu.“

Novák také řekl, že přišli z hlediska dlouhodobého využití budovy s projektem sociálního centra. Z krátkodobého pohledu pak nabízejí zajištění proti chátrání a návratu do rizikového stavu, kdy dům sloužil jako tranzitní místo pro drogově závislé.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podle Arnošta Nováka zdůvodnil nepřistoupení na návrhy i symbolický nájem tím, že může objekt za zákona nabídnout pouze jiným státním organizacím a že jeho nabídku přijala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Úřad pak na včerejším jednání na Magistrátu hlavního města Prahy ani nepřijal nabídku iniciativy Klinika, že by ráda byla účastníkem jednání i s generální inspekcí.

Iniciativa chce větší roli pro obce a místní obyvatele

„Myslíme si, že o využívání takovýchto budov by měly rozhodovat obce a občané, kteří v okolí žijí a nikoli státní orgány, které k objektu nemají žádný vztah,“ zdůraznil Arnošt Novák.

„Já i kolegyně Irena Robková z Rady hlavního města Prahy jsme nabídli zprostředkování jednání mezi iniciativou a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ poznamenal náměstek pražské primátorky za Stranu zelených Matěj Stropnický.

„Vycházel jsem z toho, že by podle mě bylo možné například uzavřít dočasnou nájemní smlouvu na pronájem toho prostoru iniciativě. Problém je v tom, že iniciativa není právnickou osobou.“

„I to by bylo zhojitelné, kdyby ovšem byla na straně Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových trochu více vůle. Mně se zdálo, že té vůle tam bylo poměrně málo,“ posteskl si Stropnický.


Zvětšit mapu

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme