ODS zrušila své buňky v Praze 10 a 11. Poškozovaly prý dobré jméno strany

Sněm ODS rozhodl o zrušení stranických buněk v Praze 10 a v Praze 11. Důvodem je „poškozování dobrého jména občanských demokratů“. Zrušení buněk navrhla už o víkendu regionální rada pražské ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kongres ODS v Olomouci, Petr Fiala

Kongres ODS v Olomouci, Petr Fiala | Foto: Filip Jandourek

Šéf rady Filip Humplík označil v případě Prahy 10 za problém to, že tamní občanští demokraté spolu s komunisty podpořili na post starostky městské části Radmilu Kleslovou (ANO).

Ta za minulého režimu pracovala pro komunistickou rozvědku (její minulosti se věnuje třeba článek z roku 2009, který lze najít na webu Českého rozhlasu zde). Kleslová v rozhovorech v médiích tvrdila, že nic špatného nedělala.

V případě Prahy 11 byly zase problematické kauzy, s nimiž byli někteří členové buňky spojovaní. Šlo o údajně nevýhodný prodej pozemků nebo o sledování politiků firmou ABL.

A mezi výtky patřil také údajný nábor černých duší nebo spekulace o vlivu podnikatele Tomáše Hrdličky na politiky.

„Dlouhodobě se snažíme určitou špatnou pověst Občanské demokratické strany v některých částech Prahy vylepšovat. Toto je samozřejmě rozhodnutí, které nikomu z nás nezpůsobuje nějakou radost, bylo to nicméně rozhodnutí nutné,“ uvedl k výsledku hlasování předseda ODS Petr Fiala.

Vnitrostranický boj?

Jan Gabriel, zastupitel za občanské demokraty v Praze 11, považuje rozhodnutí o zrušení buněk za součást vnitřního boje v pražské ODS. „Mrzí mě to, protože si myslím, že to nebylo třeba. Myslím si, že uvnitř ODS Prahy 11 problémy nejsou,“ řekl Gabriel.

„Ze 154 členů, které máme, což je zhruba o 50 méně, než jsme měli loňským rokem, je evidentní, že nemohlo dojít k žádným ani tajným náborům,“ poznamenal k jedné z výtek.

Jako výsledek vnitrostranického boje vidí rozhodnutí sněmu i zastupitel Prahy 10 a bývalý starosta této městské části Milan Richter.

„To rozhodnutí bylo velmi těsné, byl tam rozdíl čtyř hlasů, což si myslím, že také něco ukazuje. Praha 10, řekl bych, dlouhodobě nesouhlasila s vedením, a toto je řešení vnitrostranické diskuse. Úplně se mi to nelíbí, ale samozřejmě respektujeme to,“ konstatoval Richter.

Asi 350 členů obou buněk má teď čtvrt toku na to, aby si zaregistrovali nové organizace a znovu se do nich přihlásili, jinak jim členství ve straně skončí.

Český rozhlas, Jana Čermáková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme