Zbraně ve Vrběticích skladoval výživový poradce. Jediný měl bezpečnostní prověrku

Vybuchlé sklady ve Vrběticích na Zlínsku si pronajímal výživový poradce Martin Čuřík. Jako jediný z firmy Imex Group měl totiž bezpečnostní prověrku. Podle zákona to chyba není. Národní bezpečnostní úřad nicméně připustil, že prověrku je možné zneužít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vjezd do muničního areálu u Vrbětic

Vjezd do muničního areálu u Vrbětic | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„V daném případě měl bezpečnostní způsobilost jednatel společnosti,“ odmítl advokát Radek Ondruš jakékoli pochybnosti o praktikách společnosti.

Podle něj je prověrka výživového poradce z Litoměřic a současně jednatele společnosti Imex Group Martina Čuříka v pořádku.

Teprve pokud se prokáže, že držitel prověrky nějak pochybil, může mu ji Národní bezpečnostní úřad odebrat. A to se v případě Imexu nestalo.

Muniční sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská firma Imex Group, vybuchl 16. října. Dva zaměstnanci při tom zemřeli. Ve skladu explodovaly desítky tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů.

Mluvčí NBÚ Radek Holý uvedl, že úřad průběžně prověřuje lidi, kterým prověrku udělil. Na druhé straně ale podle něj není v silách agentů podrobně sledovat všechny jejich aktivity.

Bývalý šéf Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec si myslí, že chyba není v pravidlech, jak a komu se prověrky udělují, ale v některých konkrétních rozhodnutích NBÚ:

„Podle mého názoru stát by nemusel zpřísňovat pravidla, ale měl by je lépe kontrolovat a uplatňovat, protože mohou existovat určité vlivy, které ovlivňují i rozhodování Národního bezpečnostního úřadu.“

Národní bezpečností úřad uděluje prověrku zbrojařské firmě, aby stát měl kontrolu nad tím, jací lidé přicházejí do styku s utajovanými informacemi. Tedy i co se týká obchodu se zbraněmi a municí.

Úřad přitom prověřuje například minulost lidí a jejich kontakty. Pokud vyhodnotí, že nehrozí žádné riziko, prověrku při splnění všech podmínek na určitou dobu udělí.

S ohledem na vrbětický případ NBÚ odmítá, že by udělená bezpečnostní prověrka trvala po určitou dobu bez ohledu na to, jestli ji člověk stále pro svou práci potřebuje.

Muniční sklad ve Vrběticích | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme