Onkologie v Chebu bude mít nový ozařovací přístroj. Bez něj hrozilo, že oddělení skončí

Chebská nemocnice bude mít moderní přístroj na ozařování nádorů, takzvaný lineární urychlovač. Bez něj hrozilo, že by se tamní onkologie musela zrušit – dosavadní přístroj je totiž na hranici životnosti, což vadí pojišťovnám. Dnes v nemocnici začali se stavbou krytu, kde přístroj bude, zařízení samo by se mělo instalovat na podzim příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lineární urychlovač onkologického oddělení nemocnice v Chebu

Lineární urychlovač onkologického oddělení nemocnice v Chebu | Zdroj: ČTK

Oddělení je jediné svého druhu v celém kraji, hrozbu, že pacienti budou muset dojíždět za péčí příliš daleko, se tak zřejmě podaří odvrátit.

„Proto, aby to začalo fungovat, je především třeba udržet si tým zdravotníků, který to obsluhuje, což se nám zatím daří. Je potřeba postavit nový takzvaný bunkr, který musí splňovat určité technické parametry v rámci stínění záření a podobně a pak je samozřejmě potřeba naistalovat nový lineární urychlovač, udělat propojení s úložnými systémy a podobně,“ popsal modernizaci oddělení ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März z hnutí Karlovaráci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při slavnostním zahájení stavby krytu pro nový ozařovací přístroj v nemocnici v Chebu byla i redaktorka ČRo Andrea Strohmaierová

Kvůli zařízení vyroste nová jednopodlažní budova, kde kromě samotného přístroje bude i zázemí pro pacienty a zdravotníky. Modernizace oddělení – kde se ročně léčí zhruba šest až sedm set lidí – prý byla podmínka zdravotních pojišťoven.

„Bez této nové budovy respektive bez tohoto nového přístroje bychom zhruba do konce roku 2015 skončili kompletně celé oddělení, protože ta péče je vázaná na přítomnost tohoto zařízení a bez jeho upgradu už pojišťovna nechtěla povolit smlouvu, to znamená, že pro nás to bylo hop nebo trop,“ uvedl primář onkologie chebské nemocnice Pavel Krištof.

A v čem vlastně bude nový přístroj lepší? Primář to přirovnává k vývoji, jakým za 15 let prošly mobilní telefony. „Je to o dvě třídy úplně jinde,“ podotkl.

Stavba krytu pro lineární urychlovač by měla stát 27,7 milionu korun. Kraj věří, že 85 procent nákladů se podaří pokrýt s pomocí dotace z ROP Severozápad. „Výsledek se dozvíme někdy kolem ledna, jestli jsme uspěli,“ uvedla náměstkyně hejtmana Eva Valjentová (KSČM).

Nákup samotného přístroje pak dosáhne částky 100 milionů korun. I tady chce kraj zažádat o evropské dotace. Pokud by hejtmanství nebylo v žádostech úspěšné, je připravené vše hradit ze svého rozpočtu.

Andrea Strohmaierová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme