Torzo vyhořelého Libušína na Pustevnách zakrývá hala, zimní podmínky by měla vydržet

Zatěžkávací zkouška čeká speciální halu, která zakrývá Libušín na Pustevnách. Vzácná, památkově chráněná stavba téměř celá shořela loni třetího března. Specialisté o tři měsíce později zakryli torzo ocelovou konstrukcí s plechovou střechou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastřešený objekt Libušína

Zastřešený objekt Libušína | Foto: Jakub Hritz

„Stavba je výjimečná už jenom tím, že se nacházíme v nadmořské výšce tisíc metrů nad mořem, takže je tu extrémní nárok na statiku celé stavby. Je velmi masivní a kvalitní založení. A i samotná ocelová konstrukce musí být staticky velmi dobře spočítána tak, aby vydržela veškeré klimatické nároky, které tu jsou,“ řekl tehdy šéf stavební firmy Martin Šrámek.

Zima je zatím ke stavbě vlídná. Technický náměstek Valašského muzea v přírodě Milan Gesierich popsal, jak hluboké základy má ocelová konstrukce:

Přehrát

00:00 / 00:00

O opravách Libušína na Pustevnách informuje redaktor Roman Verner

„Pod každou patkou jsou tři mikropiloty, jsou v hloubce 4,7 až 6 metrů. Ty jsou potom ukotvené k betonovým patkám.“

Kvůli silným větrům nemohli stavbaři uzavřít boční strany pevnými stěnami a ponechali tam jen speciální plachty.

Požár unikátního díla architekta Dušana Jurkoviče také zvedl velkou vlnu solidarity. Začalo několik finančních sbírek. Jedním z partnerů a podporovatelů je i Český rozhlas. Doposud se na kontě Libušín sešlo bezmála osm milionů korun. Další desítky tisíc přinášejí stylové pokladničky umístěné v okolních obcích a městech.

Libušín - velká zkáza | Foto: Jakub Hritz

Valašské muzeum v přírodě také začalo hledat architekta pro návrh vědecké kopie Libušína. To se ale napoprvé nepodařilo, říká ředitel Jindřich Ondruš:

„V prvním kole se přihlásily pouze dvě firmy. A byť byly velmi kvalitní, tak jedna nesplnila zadání. A s jednou firmou se soutěžit nedá, takže to opakujeme. Teprve až budou dokončené projekční práce, tak budeme znovu soutěžit. Tentokrát o dodavatele vlastní soutěže Libušína.“

„Je to národní kulturní památka. Dušan Jurkovič dostal označení ‚básník dřeva‘. Je to v podstatě obnova po požáru a musí se skloubit s novými konstrukcemi tak, aby vznikla stavba, která bude odpovídat Libušínu nebo odpovídat tomu, že chceme udělat vědeckou konstrukci Libušína.“

Otvírání obálek s nabídkami je naplánované na sedmého ledna.

Jurkovičovy stavby - vyhořelý Libušín a Maměnka | Foto: Jakub Hritz

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme