Běžkařským tratím v Jizerských horách pomůže jen dostatek přírodního sněhu

Obleva, déšť a teploty kolem nuly poznamenaly v uplynulých dnech i 180 kilometrů tratí Jizerské magistrály. Ani neupravené tratě ale neodradily stovky běžkařů, kteří do bílé stopy vyráželi hlavně z Bedřichova na Jablonecku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžkaři v Bedřichově

Běžkaři v Bedřichově | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Sníh je dobrý, ale je to ledovaté. Člověk to bohužel musí trošku víc umět. Myslím si, že ti, co to umí ještě míň jak já, tak to budou mít horší," popisuje situaci jeden z běžkařů na Jizerské magistrále.

„Jeli jsme z Maliníku na Hřebínek, je to hodně ledové a jsou tam kamínky. Stopa žádná a lyže máme zničené, ale nám to nevadí, protože už jsou staré," říká Dagmar Janečková, která si přijela do Bedřichova zaběžkovat z nedalekého Liberce.

„Sníh je zmrzlý a je ho mnohem méně. Na stadionu máme technický sníh. Dál ve stopě je ho opravdu méně, takže se lidé mohou potkat i se štěrkem," vysvětluje ředitelka společnosti, která se o Jizerskou magistrálu stará Jana Lhotová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kvalitě a množství sněhu v Bedřichově v Jizerských horách natáčel redaktor Tomáš Mařas

Pod nohama nekřupe sníh, ale spousta ledu, kterým je pokrytý. Pršelo a teploty pod nulou na malé vrstvě sněhu udělaly ledovou krustu. Na konci stadionu, u vjezdu na tratě, je zhruba šestimetrová halda připraveného umělého sněhu.

„Sněžilo se vlastně v průběhu vánočních svátků, jakmile se ochladilo. Sněžilo se pouze na stadionu, protože tady je zázemí pro zasněžování. Dál na trati se nesněží, sníh se tam pouze rozhrnuje,“ upozorňuje ředitelka.

V Bedřichově na stadionu | Foto: Tomáš Mařas

Na tratích, mezi běžkaři, se proplétali i pěší turisté. Vzhledem ke zmrzlým tratím se nikdo nebořil, ani nehrozilo poničení stopy. I samotní běžkaři bojovali s ledem. Na rozcestí, kde bylo jen nepatrné stoupání, ho i zkušení běžkaři zdolávali chůzí bokem. Běžky stejně prokluzovaly.

„Pokud nemáte ostré hrany a nejste zkušený lyžař, tak to bude dělat problémy," říká Lhotová. Umělý sníh se na Jizerské magistrále nedá rozhrnout všude. I proto všichni čekají na sníh přírodní.

Běžkaři v Bedřichově | Foto: Tomáš Mařas

„Jak tady na stadionu, tak na tratích bychom opravdu potřebovali více přírodního sněhu. Nejsme schopní dostat sníh na tratě, to nejsme schopní zajistit. Těch 180 km tratí nedokážeme uměle zasněžit,“ vysvětluje Lhotová.

Pouze dostatečné množství přírodního sněhu může zajistit lepší podmínky na tratích Jizerské magistrály. Milovníci bílé stopy by se pak dočkali i úprav tratí a kvalitnější stopy.

Přes noc napadlo v Jizerských horách zhruba pět centimetrů sněhu.

Běžkaři v Bedřichově | Foto: Tomáš Mařas

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme