Policie nařídila kontrolu skladů ve Vrběticích, vyklízení má začít do konce ledna

Policejní prezident nařídil kontrolu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Bude se týkat čtyř z pěti firem, které areál využívají. Do konce ledna by mělo začít vyvážení munice, zbraní a výbušnin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vjezd do muničního areálu u Vrbětic

Vjezd do muničního areálu u Vrbětic | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého se bude kontrolovat materiál čtyř z pěti subjektů, které v areálu mají sklady.

„Kontrolu budou provádět odborní kontroloři ze služby pro zbraně a bezpečnostní materiál pod dohledem policejního prezidia. Bude se jednat přibližně o 30 policistů, kteří se této kontroly zúčastní,“ upřesnil Tuhý.

Policisté se zaměří na dodržování zákona o zbraních a střelivu a na stav skladovaného materiálu. Prověří také, jestli je v budovách to, co firmy uvádějí.

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek se přemístí do skladů v Květné na Svitavsku.

V areálu vybuchl loni v polovině října sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a počátkem prosince sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Bezpečnostní okruh kolem areálu střeží armáda.

Martin Hromádka, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme