Stavba památníku Jana Palacha ve Všetatech by měla začít příští rok

Na mnoha místech v Česku lidé vzpomínají na Jana Palacha. Dvacetiletý student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se před 46 lety na Václavském náměstí v Praze upálil. Svým činem chtěl probudit národ z letargie a odevzdanosti, se kterou se po okupaci v srpnu 1968 smiřoval se ztrátou svobody. Ve Všetatech, odkud Jan Palach pocházel, by měl vzniknout jeho památník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech

Rodný dům Jana Palacha ve Všetatech | Foto: Jana Huzilová

V současné době existuje koncepce, jak by měl památník vypadat. Národní muzeum už uzavřelo kupní smlouvu se současnými majiteli, už tedy ne s rodinou Jana Palacha, na pozemek s domem, ve kterém Jan Palach žil.

Letos by se nemovitost měla stát majetkem státu, na jaře ministerstvo kultury vypíše architektonickou soutěž. Příští rok by měla začít stavba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Všetatech vznikne památník studenta Jana Palacha. Více zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

Expozice určitě nevznikne uvnitř domu, který je ve špatném technickém stavu. Kromě toho už byl přestavován, takže jeho podoba se od roku 1969 změnila a nic v něm už Jana Palacha nepřipomíná.

Je možné, že dům bude částečně využit, ale nejspíš se zbourá. To záleží na autorovi vítězného návrhu. Základní představa už ale podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše je.

„Na půdorysu samotného domu by měl vzniknout výtvarný objekt, symbol, který by měl v návštěvníkovi snad vyvolat určitou emoční odezvu a podnítit jej k zamyšlení nad fenoménem absolutní oběti,“ popisuje Lukeš a pokračuje:

Pamětní deska na Palachově domě ve Všetatech | Foto: Radek Duchoň

„A na souvisejících pozemcích potom subtilní přístavba, ve které by se mělo nacházet místo pro samotnou expozici, a zahrada jako taková by potom měla být využita jako určitý prostor pro meditace nebo řekněme zažití toho, co památník a expozice tomu návštěvníkovi předá a řekne.“

Samotná muzejní expozice by měla připomínat protest Jana Palacha z 16. ledna 1969 v domácím i zahraničním kontextu. Podle historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů bude využívat multimediální prostředky.

„Myslím si, že by měla v kostce přinést základní informace nejenom o životních osudech Jana Palacha, osudech jeho rodiny ve Všetatech, ale především poskytnout základní informace o atmosféře roku 1969 po srpnové okupaci,“ nastiňuje historik Blažek.

Pietními akcemi si Česko připomíná 46. výročí sebeupálení Jana Palacha

Číst článek

Kdy se do Palachova památníku ve Všetatech podívají první návštěvníci, není zatím jisté. Komise, která na přípravě památníku pracuje, nechce žádné konkrétní datum stanovovat. Snad by to ale mělo být v roce 2018.

Jan Palach | Foto: Michal Jindra

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme