Špindlerův Mlýn se mění v ledové království. Sochy z ledu vznikají přímo na náměstí

Mistři ledu dorazili do Špindlerova Mlýna, kde na náměstí přímo před zraky turistů mění 130kilogramové kusy ledu v sochy. Město chce z ledosochání udělat tradici, která bude lákat turisty i v budoucnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Benč tvoří ledovou sochu snowboardisty

Ondřej Benč tvoří ledovou sochu snowboardisty | Foto: Kateřina Kohoutová | Zdroj: Český rozhlas

Vysokozdvižný vozík právě naváží na špindlerovské náměstí velké ledové kvádry. Ledosochaři je rozmísťují a začínají dávat na sebe. To je prý to nejpodstatnější.

„Nejdůležitější je si to pořádně rozvrhnout, ať máme pokud možno dost materiálu, ať je socha plastická. No a pak už to jde samo,“ říká umělec Ondřej Benč, zatímco bere do ruky motorovou pilu a pouští se do díla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ledové království vzniká ve Špindlerově Mlýně. Práci umělců přihlížela Kateřina Kohoutová

Zuby pily se zakusují do ledu, menší části odlétají daleko. Po pár hodinách už se rýsuje tvar snowboardisty. Pilu vzápětí střídají dláta a frézy, které se postarají o nejmenší detaily, třeba dokonale propracovaný obličej.

Ledosochaři jsou závislí na počasí. To naštěstí přeje. „Pod mrakem, teplota kolem nuly nebo i míň. To jsou ideální podmínky,“ upřesňuje Ondřej Benč.

Ledové království přicházejí obdivovat malí i velcí turisté a nadšeně se se sochami fotí.

„Řekli jsme si, že vytvoříme něco, co bude pro Krkonoše typické a stane se novou tradicí, řekněme novou legendou,“ vysvětluje Eva Klouček Filipová z Městského úřadu ve Špindlerově Mlýně a pevně doufá, že sochy tady vydrží co nejdéle. O tom ale rozhodne počasí.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme