Dopravu v Praze ztíží od března oprava Pražského okruhu na Černém Mostě

Už na jaře se řidičům výrazně zkomplikuje cestování po Praze. V březnu totiž začne rozsáhlá oprava jedné z nejvytíženějších částí Pražského okruhu na Černém Mostě. Výjezdy na Mladou Boleslav, Hradec Králové a Kolín tak budou podstatně složitější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní značení, práce na silnici

Dopravní značení, práce na silnici | Foto: Filip Jandourek

Rozsáhlá, téměř dvouletá rekonstrukce čeká úsek Pražského okruhu mezi sjezdy na Běchovice a Satalice. Denně tudy projede až 70 tisíc aut.

„Už v předstihu bych chtěl požádat řidiče o trpělivost, a byť se kolegové ze závodu Praha snažili celý úsek vymyslet tak, aby se tam – pokud možno – co nejdéle zachoval provoz dva plus dva (jízdní pruhy, pozn. red.) po celé délce opravy, myslím si, že to bude hodně složité,“ řekl Českému rozhlasu generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozsáhlá rekonstrukce Pražského okruhu na Černém Mostě zkomplikuje dopravu v metropoli na téměř dva roky. Detaily zjišťovala E. Kézrová

Jenže každý, kdo jede z Prahy do Kolína, Hradce Králové nebo Mladé Boleslavi, musí projet částí, která se bude rekonstruovat.

Kolony na Štěrboholské spojce jsou ale každý den, takže pokud bude omezení na Černém Mostě, přesunou se zácpy hlavně na příjezdy do Prahy, například z R10 a D11.

Oprava, rozsahem podobná modernizaci dálnice D1, je však podle Jana Kroupy nezbytností. Část u Satalic slouží už 31 let, vytíženější úsek u Běchovic je jen o devět let mladší.

„Potřebuje výměnu povrchů, budeme sahat na mosty, lokální výměny telematiky, průchody a tak dále,“ vyjmenoval generální ředitel ŘSD.

Rekonstrukce bude možná kratší

Pokud bude příznivé počasí, začne oprava v březnu. Výběrové řízení vyhrálo sdružení stavebních firem Porr a Dálniční stavby, a jestliže se žádný z neúspěšných uchazečů neodvolá, podepíše ŘSD se sdružením smlouvu. Zároveň podle Kroupy začne jednání o zkrácení původně dvouletého termínu.

„V tuhle chvíli se s tím asi nedá nic jiného dělat, protože proběhla standardní soutěž. Chceme se se zhotoviteli znova sejít a bavit se, jestli by tam nebyl prostor, abychom stavbu uspíšili,“ vysvětlil Jan Kroupa.

Vedle opravy na Černém Mostě bude od jara pokračovat i modernizace D1 u Průhonic. Uzavírky tak budou na dvou frekventovaných výpadovkách z metropole.

Pražský okruh v úseku Běchovice - Satalice | Foto: Český rozhlas

Eva Kézrová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme