Bývalý šéf OP Prostějov Tuhý dostal pětiletý trest vězení za zpronevěru

Na pět let do vězení dnes poslal Krajský soud v Brně bývalého šéfa společnosti OP (Oděvní podnik) Prostějov Františka Tuhého. Podle spisu zpronevěřil víc než šestadvacet milionů korun tím, že si je sám vyplatil jako prémie. Odměny přitom měla schválit valná hromada společnosti. Verdikt zatím není pravomocný, Tuhý se může odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel OP Prostějov František Tuhý dostal od soudu trest pět let ve vězení za zpronevěru více než 26 milionů korun

Bývalý ředitel OP Prostějov František Tuhý dostal od soudu trest pět let ve vězení za zpronevěru více než 26 milionů korun | Zdroj: ČTK

Františkovi Tuhému hrozilo za zpronevěru 26,3 milionů korun až desetileté vězení. Státní zástupkyně ale navrhla trest v polovině trestní sazby, tedy 7,5 roku odnětí svobody a pokutu ve výši půl milionu korun.

Soud ale nakonec zvolil mírnější trest – pět let za mřížemi ve věznici s ostrahou. Tuhý ale musí zaplatit celou škodu. Také nesmí 10 let zastávat vrcholnou manažerskou funkci.

Tuhý si mezi lety 2004 a 2008 nechal vyplatit mimořádné prémie za dobré vedení firmy ve výši více než dvacet šest milionů korun, přestože podnik byl ve finanční tísni.

V té době byl Tuhý většinovým vlastníkem, generálním ředitelem a také předsedou představenstva OP Prostějov. Sám tak rozhodl o vyplacení odměn pro sebe i členy vedení podniku a tyto prémie si pak i vyplatil. O vyplacení odměn ale měla rozhodnout valná hromada.

František Tuhý tvrdí, že zákon neporušil. Podle něj bylo hospodaření firmy v pořádku a na prémie měl tedy nárok.

V dobách největší slávy zaměstnával Oděvní podnik Prostějov na dvanáct tisíc lidí. Obleky z Prostějova se vyvážely do celého světa. Firma se pak dostala několikrát do konkurzu. Okolnosti krachu podniku prověřuje policie.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme