V Krásné Lípě protestovali postižení proti výroku Zemana o inkluzivním vzdělávání

V Krásné Lípě na Děčínsku dnes asi tři desítky postižených protestovaly během návštěvy prezidenta Miloše Zemana proti jeho výrokům o nevhodnosti inkluzívního vzdělávání. Happening nazvali organizátoři Bubnování za duševní zdraví pana prezidenta. Zeman už dříve uvedl, že inkluze je neštěstí pro obě skupiny: zdravé i hendikepované.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Krásné Lípě protestovalo asi třicet lidí proti výrokům prezidenta zemana o inkluzi. Na snímku prezident diskutuje s protestujícími.

V Krásné Lípě protestovalo asi třicet lidí proti výrokům prezidenta zemana o inkluzi. Na snímku prezident diskutuje s protestujícími. | Zdroj: ČTK

„Chtěli jsme mu svoji praktickou zkušeností dokázat, že jedině inkluze je cesta k tomu, aby zde hendikepovaní žili normální život. A že nejen do škol, ale i do práce chodí naši klienti mezi zdravé lidi, a dokonce i bydlí mezi zdravými lidmi,“ řekla ČRo jedna z organizátorek happeningu Monika Lampová.

Prezident Miloš Zeman při odjezdu z jednání s podnikateli přišel mezi protestující a zopakoval jim svůj názor na inkluzivní vzdělávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Krásné Lípě protestovalo asi třicet lidí proti výrokům prezidenta zemana o inkluzi. Organizátorka akce Monika Lampová byla hostem ČRo

„Jsou děti, které stačí tempu běžného vyučování, a jsou děti, které tomuto tempu nestačí. Ale problém je, co se stane s dětmi, které nestačí tempu vyučování. A já vám říkám, a je to můj názor, že budou nešťastné, protože ostatní děti se jim budou posmívat a budou je šikanovat. A to je něco, co tyto děti může trápit,“ řekl prezident.

Podle Lampové Miloš Zeman na závěr svého monologu postižené zklamal. „Pan prezident se na nás podíval a řekl: Jak se tak na vás dívám, tak jste prostě děti. To nám vyrazilo dech. Protože mezi námi stáli lidé jen dospělí. A tento způsob diskuse se mi nezdá vůbec správný,“ zdůraznila.

Monika Lampová je ředitelkou rumburské Agentury Pondělí a postiženým lidem ze Šluknovského výběžku se věnuje už řadu let. Práce s hendikepovanými ji prý hodně obohacuje.

„Takže slovům pana prezidenta opravdu nerozumím. Protože kdyby už žáci i studenti z obou skupin chodili dohromady do škol, tak by nevznikala nijaká diskriminace, poznali by se, nebáli se navzájem a mohli jsme vedle sebe fungovat. A toto jsme chtěli panu prezidentovi dnes dokázat,“ zdůraznila Lampová.

Vladimír Kroc, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme