Z Těšínska se kradou kola do Polska. Policii by při hledání pomohla mezinárodní databáze

Ani ochranné značení pomocí syntetické DNA nepomohlo strážníkům rychleji nacházet ukradená kola na Těšínsku. Zloději je totiž často prodávají v nedalekém Polsku, kde zatím speciální značky z Česka nemají v evidenci. Problém by podle odborníků mohla vyřešit mezinárodní databáze, která by pomohla s pátráním po ukradených bicyklech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jízdní kolo - B&B

Jízdní kolo - B&B | Foto: Dagmar Ruščáková | Zdroj: Český rozhlas

Panu Pavlovi zůstalo po oblíbeném kole v garáži jen prázdné místo. „Stálo 20 tisíc korun. A tomu zloději bylo úplně jedno, že ho celou dobu snímala kamera,“ stěžuje si pan Pavel.

Zloděj už stačil jeho bicykl prodat na polské straně hranic, kde nenápadné značení syntetickou DNA pro kupce ani policii prakticky nic neznamená. Podobných případů na Těšínsku navíc přibývá.

Na dohledání ukradených kol spolupracují českotěšínští strážníci se svými polskými kolegy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strážníkům na Těšínsku by k hledání ukradených kol pomohla mezinárodní databáze kradených jízdních kol. Reportáž připravil Stanislav Janalík

„Na našem posledním setkání nám bylo řečeno, že byla v Polsku nalezena dvě kola. Takže se tam teď nějakým způsobem dopravíme a budeme se snažit zjistit, jestli to nejsou náhodou kola odcizená z České republiky,“ potvrzuje preventista českotěšínské policie Petr Glaic.

I proto společně s policií volají po mezinárodní databázi, která by mohla dohledání ukradených kol zrychlit. Za sebou už mají několik schůzek s kolegy z Polska i se zástupci ministerstva vnitra.

„Ministerstvo vnitra podporuje označování předmětů, jako jsou jízdní kola či vozidla, metodou DNA,“ vysvětluje Jiří Korbel z ministerstva vnitra.

„Současně také podporujeme vznik národní, potažmo mezinárodní databáze, která by urychlila hledání zcizeného majetku. V tuto chvíli probíhají jednání o vzniku a podobě takovéto databáze, do které by pak měla online přístup státní i obecní policie,“ dodává Korbel.

V březnu by měl o možné podobě databáze jednat poradní sbor ministerstva.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme