Firma EMS chce Praze prodat systém k opencard, problémem jsou ale dluhy města

Vedení hlavního města chce splatit své dluhy vůči firmě eMoneyServices za podporu systému opencard. Po jednání s EMS to dnes řekla primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Na dlužné částce se ale strany neshodly. EMS chce prý navíc městu prodat licence ke kartě i zdrojové kódy, které by městu umožnily převzít správu systému. Čeká ale na postup Prahy, jak své dluhy uhradí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Tomáš Adamec

Zaznamenali jsme velmi konstruktivní přístup paní primátorky, hodnotí dnešní schůzku mluvčí Emoney Group Martin Opatrný.

„Jsme rádi, že současné vedení města si uvědomuje, že chyby, které vznikly za bývalého vedení, je potřeba řešit tak, aby nedocházelo k dalšímu poškozování práv společnosti EMS a aby to nemělo dopad na držitele karet,“ přibližuje Opatrný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení Prahy chce splatit své dluhy vůči firmě EMS za podporu systému Opencard. Dnešní schůzku přiblížil mluvčí Emoney Group Martin Opatrný

Jednoznačný příslib, že Praha zaplatí své dluhy vůči firmě eMoneyServices, dnes ale prý nezazněl.

Podle EMS jde nejméně o 170 milionů korun, což město odmítá, ale přesnou částku nezveřejnilo.

Primátorka Adriana Krnáčová dnes poprvé uznala, že Praha v minulosti nejednala se společností EMS vždy tak, jak by se slušelo.

„K dobrým zvykům, slušným společnostem a úřadům patří, že ustojí své závazky a musí si je vyrovnat vůči obchodním partnerům. Toto chceme učinit také,“ podotkla Krnáčová.

Magistrát se proto obrátí na právníky s prosbou, aby městu pomohli vyřešit dluhy za podporu systému. Ten společnost softwaru poskytovala i poté, co městu i dopravnímu podniku vypršely smlouvy.

Jasněji by mělo být na dalším setkání obou stran 16. února. Do té doby bude ale opencard bez podpory.

„Do té doby, než budou podniknuty konkrétní kroky, tak naše společnost po více než půl roce, kdy město čerpalo naše služby, ale neplatilo za ně, tak podporu poskytovat nemůže,“ řekl po schůzce Opatrný.

Papírové kupony možná zůstánou

Jestli a jak dlouho bude opencard bez podpory EMS fungovat, není jasné. Krnáčová dnes znovu uvedla, že pro držitele opencard ukončení podpory nic neznamená a systém nadále funguje.

EMS podle primátorky navíc nechce prodat zdrojové kódy, které by Praze umožnily převzít správu systému. Mluvčí firmy ale říká, že chtějí jednat o komplexnějším řešení.

„Jsme připraveni odprodat opecard tak, aby Praha získala neomezené licence, zdrojové kódy, autorská práva a další věci, aby si se systémem mohla nakládat tak, jak bude potřeba,“ konstatuje Opatrný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papírové kupony by nemusely být pouze přechodným řešením. Dnes to naznačila primátorka Krnáčová. Téma pro redaktorku Veroniku Neprašovou

Noví zájemci o kartu Pražana si od března budou moci vybrat mezi kartou a papírovým kuponem. Opencard ale bude Praha vydávat jen do doby, než jí dojdou licence, tedy zhruba do poloviny roku.

Primátorka také dnes naznačila, že papírové kupony by nemusely být pouze přechodným řešením. Pražané si tak možná budou moci bez ohledu na osud opencard koupit kupony i v budoucnu.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme