Majitel skladů ve Vrběticích kritizuje postup policie při stěhování munice

Právní zástupce ostravské firmy Imex Group, které patřily oba vybuchlé sklady ve Vrběticích, kritizuje postup policie při vyskladňování areálu. Stěžuje si na nedostatečnou informovanost, špatnou koordinaci složek IZS i pomalou práci pyrotechniků. Vedení krajské policie ve Zlíně to odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto)

Bezpečnostní zóna u Vrbětic (archivní foto) | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Stěhování výbušnin je podle právního zástupce firmy Imex Group Radka Ondruše pomalé a chaotické.

„Ke kontrolám zbraní nemáme vůbec žádné instrukce. Vnucují nám odvozy kamiony, které se nehodí na odvozy do zahraničí,“ tvrdí Ondruš.

Policie to odmítá komentovat. Prioritou i nadále zůstává ochrana života a zdraví, říká mluvčí krajské policie ve Zlíně Monika Kozumplíková.

„Ať už osob žijících v bezprostřední blízkosti mimořádné události, nebo zakročujících příslušníků," podotkla mluvčí.

Přijatá opatření podle policie zcela odpovídají rozsahu bezpečnostního opatření. Práce prý postupují plynule, areál doposud opustilo deset plně naložených kamionů s výbušninami.

Vrbětice - muniční sklad | Foto: Český rozhlas

Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo celkem asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům, zbytek se přemístí do skladů v Květné na Svitavsku. Odvoz potrvá nejméně do letošního června.

V areálu vybuchl loni v polovině října sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a počátkem prosince sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým Policejního prezidia. Bezpečnostní okruh kolem areálu střeží armáda.

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme