Policisté při kontrole skladů ve Slatině našli nelegální výbušniny. Mezi nimi i semtex

Policisté našli ve skladech zbrojařské firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta na Orlickoústecku nelegální výbušniny. Mezi nimi má být podle kriminalistů i semtex. Areál bývalého zemědělského družstva policie začala kontrolovat kvůli podezření na špatně zabezpečenou munici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují sklady zbrojařské firmy ve Slatině u Vysokého Mýta

Policisté kontrolují sklady zbrojařské firmy ve Slatině u Vysokého Mýta | Zdroj: ČTK

„My jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolené ozbrojování. Naši policisté objekt dále střeží a je to proto, že tam nadále bude probíhat státní kontrola a nějaké naše další úkony v trestním řízení,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí policie Pardubického kraje Markéta Janovská.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD označil situaci za vážnou, naproti tomu jednatel firmy Multiagro Rudolf Martin řekl, že šlo o běžnou kontrolu. Vedení obce Slatina měl ujistit o tom, že ve skladu má pouze střelivo a střelné zbraně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté našli ve skladech zbrojařské firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta nelegální výbušniny. O tématu více redaktor Ondřej Wolf

Policie na místě zůstane až do pondělí, kdy do zapečetěných muničních objektů dorazí hloubková kontrola.

„Je zde podezření na přítomnost nelegálně držené munice. Z tohoto důvodu byla nařízena státní kontrola na úrovni Policejního prezidia. Za Pardubický kraj bude zahájena integrovaná kontrola Báňského úřadu, České inspekce životního prostředí a stavebního úřadu,“ uvedl hejtman Netolický.

Sklad není nijak veliký, je umístěn na okraji vesnice. „Divil jsem se, jak vůbec může fungovat v areálu bývalého kravína. Viděl jsem tam starou vyřazenou vojenskou techniku zarostlou trávou a budovy, které nejsou zrovna v dobrém stavu. Areál má 12 objektů, ale jen dva mají povolení k uskladnění munice,“ říká reportér Ondřej Wolf.

Vedení Pardubického kraje tvrdí, že situace je pod kontrolou, a bezpečnostní radu zatím svolávat nebude. Pokud se ale v příštích dnech prokáže, že munice není správně uložená, hejtman Netolický bude požadovat její převoz do jiného skladu.

Policisté kontrolují sklady zbrojařské firmy ve Slatině u Vysokého Mýta | Foto: ČTK

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD nehrozí bezprostřední nebezpečí. Podle něj zpřísnila policie po loňských výbuších ve Vrběticích na Zlínsku kontrolu ve všech muničních skladech v zemi.

„Pokračují kontroly jednotlivých skladů po celé republice, kde je uložena munice. Policie zvýšila dohled a kontrolu všech těch objektů. Tady je důvodné podezření, že kontrola nalezla věci, které tam nepatřily. Teď se v té věci bude provádět šetření. Policie bude areál hlídat, dokud kontrola neskončí,“ řekl Chovanec.

Majitelé společnosti Multiagro už před osmi lety čelili obvinění z nelegálního obchodu se zbraněmi. Soud je ale tehdy osvobodil. O společnosti Multiagro se nedávno mluvilo také v souvislosti s její kontroverzní reklamou.

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme