V kauze lihové mafie Radka Březiny má během týdne vypovídat 20 svědků

Olomoucký krajský soud se po měsíci vrátil k projednávání případu takzvané lihové mafie. Sedm obžalovaných v čele se zlínským podnikatelem Radkem Březinou se zodpovídá z rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem. Stát tak na daních od konce 90. let údajně připravili bezmála o sedm miliard. Tento týden má vypovídat 20 svědků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucký krajský soud znovu projednává případ tzv. lihové mafie v čele s Radkem Březinou

Olomoucký krajský soud znovu projednává případ tzv. lihové mafie v čele s Radkem Březinou | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Soud dnes vyslechl Petra Kadlece – Březinova zaměstnance, který měl v areálu jedné z jeho firem zajišťovat úklid a běžné provozní věci. Jako řadový zaměstnanec prý neměl o nelegálních obchodech ani tušení.

Zítra soud pokračuje čtením listinných důkazů. Další svědci podle soudce Eduarda Urbáška přijdou na řadu do konce týdne a také počátkem března.

„Je celkem 13 jednacích dnů. Jestli na konci bude stav dokazování takový, že bychom mohli eventuálně odročit za účelem závěrečných návrhů, nevím. Je to příliš rozsáhlá věc a je tady příliš mnoho obžalovaných, obhájců i hodně svědků,“ řekl soudce.

Členové lihové mafie podle žalobce Miroslava Stokláska čistili technický líh a používali ho k výrobě alkoholu. Od roku 1998 mělo jít o 21 milionů litrů nezdaněného lihu. Část ukrývali v tajných skladech.

Protože šlo o členy organizované zločinecké skupiny, hrozí jim vyšší tresty. „Trestní sazby se ze zákona zvyšují obligatorně o jednu třetinu, takže u hlavních aktérů je to 9,5 roku až 13 let a 2 měsíce,“ konstatuje Stoklásek.

Březina se přiznal

K rozkrytí případu přispěl Tomáš Březina, mladší bratr šéfa organizované skupiny. Spolupráce při vyšetřování mu pomohla z vazby.

„Změní to pohled na život, na svět. Neexistuje finanční hodnota, za kterou bych tam byl ochotný jít. Když jsem se dostal na vazbu, měl mladší syn 3 roky, starší 10 let.“

Olomoucký krajský soud znovu projednává případ tzv. lihové mafie v čele s Radkem Březinou | Foto: Jana Zemková

„Chtěl jsem využít možnosti spolupráce, protože jinak bych děti vlastně neviděl a nezažil jejich dětství,“ poznamenal Tomáš Březina.

Vazebně stíhaný zlínský podnikatel Radek Březina se k trestné činnosti přiznal. Detailně popsal, jak trh s nezdaněným lihem fungoval, včetně zařízení na jeho čištění.

Další obžalovaní jsou skladníci, řidiči a lidé, kteří se měli podílet na manipulaci s lihem, jeho ukrývání a distribuci.

Jana Zemková, mkp, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme