Ve Slatině jsou prý stovky tun munice i semtex. Je to blábol, tvrdí firma

V muničním skladu firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta jsou údajně stovky tun munice, včetně nelegálně uloženého semtexu. Firma má přitom povolení jen na šest tun. Pardubický kraj proto bude trvat na vyklizení skladu. Majitel přítomnost semtexu popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický ve Slatině

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický ve Slatině | Zdroj: ČTK

Po páteční policejní kontrole začala ve Slatině dnes ráno kolem 10. hodiny další prohlídka areálu.

Sjíždějí se tam policejní vozy a hasiči, na místě byli i zástupci České inspekce životního prostředí a báňského úřadu.

To poukazuje na možnost, že ve skladu jsou skutečně i výbušniny, a tuto variantu připustilo také pardubické hejtmanství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve skladu firmy Multiagro ve Slatině jsou prý stovky tun munice včetně semtexu. Podrobnosti přidal M. Netolický, hejtman Pardubického kraje (ČSSD)

Znepokojil ho hlavně fakt, že zbrojařská firma má povolení jen na šest tun materiálu, na místě jsou ho prý přitom až stovky tun, včetně devíti palet semtexu.

„V areálu byly dva objekty, které mohly celkově obsahovat maximálně šest tun munice a byly dostatečně zabezpečené. Podle našich informací se v ostatních objektech zemědělského družstva (celkem jich je 12, pozn. red.) nachází až několik set tun munice, a dokonce mezi nimi bylo i několik palet semtexu,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD, který prý bedny s plastickou trhavinou viděl na vlastní oči.

Policisté kontrolují sklad firmy Multiagro ve Slatině u Vysokého Mýta | Foto: Josef Kopecký

Podle svých slov se od firmy už dříve snažil zjistit, co ve skladech je. „My jsme se snažili společnost Multiagro a Zelený sport kontaktovat už 24. ledna naším dopisem, kdy jsme se ptali na základě požadavku Bezpečnostní rady státu na to, co tam je uloženo a v jakém množství. Jedinou odpovědí pro nás bylo to, že jsme byli odkázáni na právníka této společnosti, naši úředníci se s ním sešli a on nám sdělil, že nám nic neřekne,“ popsal Netolický.

Semtex nemáme, tvrdí firma Multiagro

S jednatelem firmy Multiagro Martinem Rudolfem se dnes Českému rozhlasu nepodařilo spojit. Firma ale vydala prohlášení, kde odmítá, že by výbušniny skladovala nebo dokonce prodávala. Ve skladech ve Slatině by měly podle ní být jen ruční palné zbraně, náboje, granáty a pancéřovky.

Majitelé společnosti Multiagro už před osmi lety čelili obvinění z nelegálního obchodu se zbraněmi. Soud je ale tehdy osvobodil. Firma byla také podezřelá z nepovoleného vývozu zbraní do Francie. O společnosti Multiagro se nedávno mluvilo také v souvislosti s její kontroverzní reklamou na samopaly. Zbrojaři použili autentické fotografie islámského radikála, který se chystá zabít britského humanitárního pracovníka. Společnosti hrozí dvoumilionová pokuta.

„S tím semtexem je to úplný blábol, s výbušninami neobchodujeme. Pokud si volení zástupci myslí, že jsou vrchností, které se neodmlouvá a má dědičný nárok na slepou poslušnost, tak se hluboce mýlí,“ píše Martin Rudolf na stránkách společnosti Zelený sport, která mu také patří a obchoduje se zbraněmi.

Semtex ve slatinských muničních skladech zatím neobjevila ani Státní báňská správa.

„Provádějí se první úkony v šetření, to znamená ohledání místa, a počítá se stav nalezené munice, střeliva, popřípadě výbušnin. V tomto okamžiku skutečně nemohu potvrdit informaci o tom, že by se v objektu ve Slatině nacházely nějaké výbušniny,“ uvedl mluvčí správy Bohuslav Machek.

Pardubický kraj bude trvat na vyklizení skladu a převozu munice na bezpečnější místo. V úvahu připadají 40 kilometrů vzdálené sklady v Květné u Poličky, které mají sloužit právě jako záloha pro rizikové situace.

Netolický: S Vrběticemi se Slatina srovnat nedá

Že je ve Slatině nelegálně uložené střelivo, zjistila policie už v pátek, a zahájila trestní řízení pro podezření z nedovoleného ozbrojování. V takovém případě by zbrojařům hrozilo až pětileté vězení a firmě zákaz činnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skladování munice mluvili Roman Váňa (ČSSD) a Petr Gazdík (TOP 09/STAN)

Podle hejtmana Netolického bude policie sklady neustále hlídat a kontrolovat i v dalších týdnech, protože bude pravděpodobně nutné projít všechny objekty bývalého zemědělského družstva. Se situací ve Vrběticích se podle něj ale případ Slatiny srovnávat nedá.

Premiér už před měsícem zadal odpovědným ministrům revizi příslušné legislativy. Změny by měly být předloženy do poloviny roku. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD) je ale důležité především důsledné dodržování stávajících zákonů.

Ve vrbětickém areálu vybuchl loni v polovině října sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a počátkem prosince sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

„Bylo by dobré sjednotit kontrolní činnost, protože zatím výbušniny řeší báňský úřad a střelivo řeší policie. Pokud narazí jedni či druzí na jedno či druhé, musí volat druhou složku. Takže tam by možná bylo dobré rozšířit pravomoci policie, aby mohla vykonávat dohled i nad výbušninami,“ navrhl nicméně.

Také podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09/STAN) není potřeba měnit zákony vždy, když nastane nějaký problém. Dodává, že nejprve se musí vyhodnotit příčiny selhání:

„Bezpečnostní rizika musí být zcela jasně vyhodnocena, musí na tom spolupracovat nejen ministerstvo a policie, ale také Bezpečnostní informační služba a vojenské zpravodajství. Výsledkem musí být zcela jasné a konkrétní návrhy, v čem naše zákony selhávají.“

Vladimír Kroc, Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková, Drahomíra Bačkorová, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme