Vandalové na sněžných skútrech ničí přírodu v Jizerských horách

Chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Jizerských hor ničí vandalové na sněžných skútrech. Policie, horská služba a ochranáři přírody řeší případy neukázněných řidičů, kteří jízdou v zakázané zóně porušují zákon, stále častěji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněžné skútry (ilustr. obr.)

Sněžné skútry (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na skútrech smí po Jizerských horách jezdit jenom lesníci, policisté nebo horská služba. Právě ta při své práci v terénu naráží na stopy po neukázněných řidičích nejčastěji.

„Letos už se stalo poněkolikáté, že se skútry zničili jizerskou magistrálu,“ popisuje horský záchranář z Jizerky Tomáš Prchal. Podle něj se jednalo pravděpodobně o sportovní skútry, které se pohybovaly na trase mezi Smrkem a Jizerkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jaké problémy způsobují skútry v Jizerských horách, se zajímala redaktorka Šárka Škapiková

„Pravděpodobně v nočních hodinách dochází jednak k ničení lyžařských stop, k rušení zvěře a v oblasti Smrku došlo i k poškození povalových chodníčků,“ dodává záchranář.

Problémy s neukázněnými řidiči řeší i obecní police v Bedřichově a Janově. Kromě skútrů jde i o čtyřkolky, motocykly či džípy. „Problém je, že se pohybují po cestách v chráněné krajinné oblasti,“ vysvětluje policista Vratislav Lelek.

„Většina těch lesních komunikací, které jsou třeba k Nové louce za Bedřichovem, jsou ve vysokém stupni ochrany přírody, v jedničce. Jsou tam zákazy vjezdu, vjezd je povolen akorát na Novou louku, a to ještě třicetikilometrovou rychlostí,“ dodává policista.

Také lesníci se setkávají s vandaly velmi často. „Ze zákona je na celém území chráněné krajinné oblasti zakázáno vyjíždět mimo silnice a místní komunikace motorovými vozidly. A skútr nepochybně je motorové vozidlo,“ podotýká ředitel CHKO Jizerské hory Jiří Hušek.

Problém však může být pachatele přestupku chytit. „Je to na dobré vůli toho přestupce, jestli zastaví, nebo nezastaví,“ podotýká Hušek, podle nějž se dokonce stalo, že přistižený řidič kontrolu, která ho chtěla zastavit, přejel.

Vzdor těmto potížím se policii i díky stále větším zkušenostem daří ničitele přírody chytat. Jako tomu bylo třeba v případě obviněného podnikatele z Příchovic na Jablonecku.

„Má půjčovnu čtyřkolek a skútrů, vyjel si s nějakými cizinci – asi devět deset skútrů na dva tři dny po Jizerských horách. Na stopách, které Jizerská, o. p. s., spravuje a dělá přes zimu, nadělali škodu kolem 100, 150 tisíc,“ dodává Vratislav Lelek.

Šárka Škapiková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme