Obviněná z vraždy studenta ve Žďáru byla v době spáchání činu nepříčetná

Žena obviněná z loňské vraždy studenta ve Žďáru nad Sázavou zřejmě před soudem nestane. Podle znaleckých posudků nebyla v době spáchání činu příčetná. Kriminalisté proto končí vyšetřování případu. Šestadvacetiletá žena je nyní v psychiatrické léčbě, kde pravděpodobně i zůstane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zasahují ve Střední škole obchodní ve Žďáru nad Sázavou

Policisté zasahují ve Střední škole obchodní ve Žďáru nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová

Psychicky nemocná žena 14. října loňského roku zaútočila nožem na několik mladých lidí ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Při snaze zachránit svou spolužačku tehdy zemřel šestnáctiletý student Petr Vejvoda.

„Ze závěrů znaleckého zkoumání vyplývá, že pachatelka nebyla v době spáchání činu příčetná. Z tohoto důvodu bude vyšetřovací spis předložen dozorujícímu státnímu zástupci k vydání rozhodnutí v této trestní věci,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ psychicky nemocné útočnice ze Žďáru přiblížil redaktor Daniel Zach

Obviněnou ženu policisté převezli z vazební věznice do psychiatrické léčebny. „Žádné další podrobnosti ke konkrétním závěrům znaleckého zkoumání, ani informace ke zdravotnickému zařízení, kde se žena v současné době nachází, poskytovat nemůžeme,“ dodala Čírtková.

Obecně platí, že nelze trestně stíhat člověka, který nebyl při spáchání zločinu příčetný. Podle jihlavské státní zástupkyně Jaromíry Vejchodské po takovém posudku žalobce zastavuje stíhání a soudu podá návrh na takzvané ochranné opatření.

„Navrhne, aby soud s ohledem na závěry znaleckého posudku uložil takovéto osobě ochranné léčení – třeba psychiatrické,“ přiblížila Vejchodská.

Žena by tak byla dál v psychiatrické léčebně. Pokud jde o vraždu, měla by být léčba nařízená a povinná.

Šestadvacetiletá žena už jednou nožem zaútočila, před třemi lety ve škole v Havířově. Tehdy napadla vychovatelku, která se snažila bránit sedmiletou školačku.

Soud potom útočnici nařídil ústavní péči, loni však opavský soud povolil propuštění útočnice do ambulantní péče. Podle ministerstva spravedlnosti soudce pochybil. Proto na něj úřad podal kárnou žalobu. Tou se teď bude zabývat Nejvyšší správní soud.

kov, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme