V kauze lihové mafie vypovídal hlídač skladu ve Stojčíně. O lihu prý nevěděl

Olomoucký soud dnes vyslýchal svědky v kauze takzvané lihové mafie. U soudu promluvil jeden z vyšetřujících policistů a hlídač tajného skladu ve Stojčíně. Řekl, že o lihu vůbec nevěděl. V průběhu týdne chce soud předvolat celkem 17 svědků. V případu je obžalováno osm lidí v čele s Radkem Březinou, kteří měli stát při nelegálních obchodech s lihem připravit na daních o 6,7 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Já vůbec o lihu nevěděl. To bylo všechno zazděné. Já tam nastoupil až později,“ řekl u soudu Alois Kopejtko, který hlídal cihelnu ve Stojčíně na Pelhřimovsku.

Jeho úkolem bylo jednou týdně obejít areál a opravovat plot. Před soudem přiznal, že ve skladu pomáhal na příkaz obžalovaného Lubomíra Kaláče nakládat sudy.

„Byly tam nějaké sudy, naložili jsme to, strávil jsem tam celý den,“ popsal Kopejtko. Co barely obsahují, ale údajně nevěděl.

Líčení se nejspíš protáhne

Výpovědi 17 svědků, které chce soudce v týdnu vyslechnout, měly před soudem zaznít už v únoru, tehdy ale jednání přerušil kolaps obhájce obžalovaného Lubomíra Kaláče. Výslechy proto musel soud přeložit.

Svědci, kteří ode dneška vypovídají, jsou z řad zaměstnanců, policistů i celníků. Jestli se ale stihne výslech všech sedmnácti, nechce předseda senátu Eduard Ondrášek předvídat.

„To se dá těžko odhadovat. Koneckonců nám zkolaboval obhájce. Obhájců je osm, tak doufám, že ho někdo další nevystřídá,“ uvedl.

Radek Březina (v bílém svetru) přichází s dalšími obžalovanými k soudu | Foto: Jana Zemková

Původní předpoklad byl, že by už v březnu mohly zaznít závěrečné řeči. Podle obhájce Radka Březiny Filipa Opatřila je to ale nereálné.

„Myslím si, že čas tak akorát vyjde na výslechy svědků a už bylo avizováno, že to potom bude odročeno na dubnové termíny,“ upozornil.

Radek Březina je poslední z celé skupiny, který zůstává ve vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků. Vazební lhůta mu vyprší na podzim.

Podle soudce Eduarda Ondráška se ale líčení urychlit nedá. „Soud se snaží v tom směru, že to neodročuje s velkými odstupy,“ prohlásil.

Závěrečné řeči by tak mohly zaznít nejdříve v průběhu dubna.

Simona Bartošová, Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme