Kabely v tunelu Blanka vymění stejná firma, která je tam původně položila

Poškozené kabely v tunelovém komplexu Blanka nakonec vymění společnost ČKD Praha DIZ, která měla na starosti technologickou část celé stavby. Po týdnech sporů se na tom společnost dohodla s vedením Prahy. Jak dlouho ale výměna potrvá, zatím stále není jasné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka

Tunel Blanka | Foto: Filip Jandourek

„To je prostě neakceptovatelné. Prostě my chceme dodavatele, kteří si nesou odpovědnost. A nebudou na jednom jednání shazovat vinu jeden na druhého – to nás vůbec nezajímá. Toto už překračuje rámec i mé trpělivosti,“ rozčilovala se před několika týdny kvůli zničeným kabelům primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO.

Nebo spíše se rozčilovala nad tím, že se k problému nehlásí ani Metrostav jako dodavatel stavby, ani ČKD Praha DIZ jako dodavatel technologií, a ani společnost IDS, která měla na výstavbu Blanky dohlížet. Po období sporů, kdo za co může a kdo zjedná nápravu, se teď Praha domluvila právě s dodavatelem technologií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poškozené kabely v tunelu Blanka nakonec vymění společnost ČKD Praha DIZ. O podrobnosti se zajímala redaktorka Veronika Neprašová

„Rada hlavního města Prahy schválila návrh memoranda s ČKD DIZ, který byl následně podepsán a týká se urychlené výměny kabelů v chodnících, těch, které jsou nefunkční. Tak, aby tunel Blanka mohl být co nejdříve zprovozněn,“ oznámil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD.

Jeho slova bez dalších podrobností potvrdil i mluvčí ČKD Praha DIZ Karel Samec. „My jsme využili možnost, kterou nám dává smlouva o dílo, vyzvali jsme ke smírčímu řízení a obě dvě strany se konstruktivně dohodly.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Memorandum Prahy a firmy ČKD Praha DIZ o výměně vadných kabelů v tunelu Blanka přiblížil radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD)

Výměna vadných kabelů podle Dolínka potrvá několik týdnů. „V pátek doběhly zkoušky revizního technika, který kabely měřil, a zároveň se vyhodnocují kamerové zkoušky v průchodkách, v chráničkách, aby se určilo, které jsou pro uložení kabelů vhodné. To bude ještě pár týdnů trvat,“ nastínil radní pro dopravu.

„Během té doby ČKD Praha DIZ deinstaluje a odpojí kabely, které jsou nefunkční nebo pod normou, a následně by je měl nahradit. Takže je to otázka několika týdnů, nebo měsíc, dva. Ty kroky se ale nemohou urychlit.“

Praha prý zaplatí jen to, co je ve smlouvě

Jak se memorandum dotkne ostatních dvou dodavatelů - Metrostavu a IDS - by mělo být jasné po středečním kontrolním dnu. Naopak jasno má město už v tom, kdo výměnu kabelů zaplatí.

„Stále trváme jako Praha na tom, že oprávněné náklady jsme připraveni proplácet na základě smluv o dílo, to znamená, co je ve smlouvě, co vychází ze smlouvy, je Praha připravena proplácet. Nic víc,“ zdůraznil náměstek Dolínek.

Zmiňovanou smlouvou o dílo se přitom myslí už ta původní, kterou Praha uzavřela na pokládku prvních kabelů. Pokud bude ČKD nárokovat peníze i navíc, bude se o ně muset s městem podle všeho soudit.

Postup IDS prověří externí auditor

Zároveň s memorandem rada města vybrala i firmu, která má prověřit postup společnosti IDS, která měla na starosti stavební dozor.

„Ze všech uchazečů byla vybraná firma EDIFICE. Je celkem 42 bodů, které by měla tato firma posoudit a během 10 týdnů by nám měla dát nějaké své nálezy,“ dodává Dolínek.

Případná pochybení, která by auditor v postupu IDS objevil, mají Praze pomoci hlavně v budoucnosti. Třeba při posuzování, jestli jsou předložené faktury od dodavatelů oprávněné.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

mta, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme