Příbram už podruhé za necelý rok změnila název jedné ulice v centru města

Bydlí pořád ve stejných bytech, ale za necelý rok budou mít už třetí adresu. Řeč je o skoro osmdesáti obyvatelích středočeské Příbrami. Tamní zastupitelé totiž po necelém roce odsouhlasili už druhou změnu názvu původní Prokopské ulice, která se dnes jmenuje Zdeňka Vojíře. Už brzy z ní ale bude Špitálská.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle některých řidičů ostrůvky u náměstí T.G.M. v Příbrami komplikují dopravu

Podle některých řidičů ostrůvky u náměstí T.G.M. v Příbrami komplikují dopravu | Foto: Radek Ctibor

„Musíme změnit živnostenské listy, pojištění, smlouvy se spolupracujícími kancelářemi, kterých je skoro sto. Klienti nás potom těžko hledají. Jsou z toho zmatení,“ říká jedna z místních podnikatelek v ulici Zdeňka Vojíře s tím, že všechny změny včetně razítek, reklam a dalšího, mohou stát firmu okolo 10 000 korun.

V krátké ulici v centru města sídlí celkem 21 firem.

„My jsme ještě nezměnili na Zdeňka Vojíře, máme tu stále Prokopskou. Tady v Příbrami jsou dvě Prokopské ulice, takže se to pletlo. Občas například dopravci, kteří zaváží, jeli na nesprávné místo. Zdeňka Vojíře bych už ale klidně nechal,“ říká další podnikatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z původní Prokopské ulice v Příbrami, která se jmenuje Zdeňka Vojíře, bude ulice Špitálská. O změnách názvu ulice natáčela Alena Rokosová

Ze 78 obyvatel ulice si jejich občanský průkaz stihlo vyměnit 16. Je mezi nimi i Jan Matoušek, který na stejném místě bydlí 10 let:

„Přijde mi to nějaké scestné. Co teda na zastupitelstvu dělají? Proč to dělají? Z jakého důvodu? Proč to nemohou nechat? Občanku jsem si měnil na podzim. Ještě jsem to nikde nehlásil, protože jsem flink.“

S poštou místní obyvatelé ani firmy problémy nemají. Dopisy chodí i s adresou Prokopská.

„Kód ulice zůstává vždy stejný, mění se pouze její název. Na druhou stranu doručovatelé znají svůj rajon, takže i když někdo občas napíše název původní ulice, tak to není důvod, aby zásilka nebyla doručena,“ vysvětluje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Dvě Prokopské ve městě

Původní Prokopskou ulici město změnilo loni v létě. Ve městě totiž byly dvě, což zákon neumožňuje. Město tehdy vedené ČSSD a ODS schválilo název po bývalém sociálnědemokratickém místopředsedovi Senátu z Příbramska Zdeňku Vojířovi.

Opozici a mnoha místním se to nelíbilo už tehdy. Bylo jasné, že po krajských volbách může nové vedení města ulici zase změnit. A to se právě stalo. Zastupitelé zvedli ruku pro název Špitálská.

„Poblíž té ulice byl středověký špitál, což bylo takové sociální zařízení,“ uvádí ředitel Státního oblastního archivu v Praze Daniel Doležal.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme