Posudek: Karta opencard stála Prahu 1,74 miliardy, je předražená

Karta opencard stála Prahu 1,74 miliardy korun, projekt je předražený, zastaralý a neužitečný. Vyplývá to z posudku společnosti Nexia AP, který si nechalo město zpracovat. Majitel práv ke kartě – firma EMS – výsledek auditu zpochybňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard (ilustrační foto)

Opencard (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle posudku je projekt výhodný pouze pro majitele majetkových práv k opencard, firmu eMoneyServices (EMS). Nexia další rozvoj karty nedoporučila.

"Projekt je nejen investičně, ale i provozně velmi nákladný, aniž by pro město znamenal skutečný přínos," řekl Valdemar Linek z Nexia AP.

Z uvedených 1,74 miliardy korun přišel na miliardu provoz, kapitálové výdaje činí 665 milionů korun.

Pro EMS je ovšem karta "velmi výhodným podnikem", stojí v posudku. "Čistý výnos pro EMS je 650 milionů," zmínil Linek.

Krnáčová: Odstranit závislost na jednom dodavateli

Primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) uvedla, že chce odstranit závislost na jednom dodavateli, protože je pro město nevýhodná.

"Máme dokončené všechny podklady, máme všechny informace a posudky od auditorů a soudních znalců, abychom mohli pokračovat ve vyjednávání s EMS," řekla.

Zda to bude znamenat konec opencard, Krnáčová přímo neuvedla. Radní už dříve schválili částečný návrat k papírovým kuponům, které mají být alternativou k opencard.

Ještě letos by navíc podle primátorky měli mít cestující k dispozici otevřenou platformu, na základě které budou libovolně volit mezi různými druhy cestovních dokladů. Kromě elektronických jízdenek jsou ve hře i bezkontaktní platební karty.

Krnáčová už dřív zmínila možnost rozšíření jiné problematické smlouvy s firmou Erika, která dodává SMS jízdenky. Proti tomu se zvedla vlna nevole v řadách opozice i koalice.

EMS audit zpochybňuje

Firma EMS tvrdí, že pokud Praha nebude pokračovat v projektu opencard a rozhodne se vypsat otevřená výběrová řízení, vydá se nákladnější a zdlouhavější cestou. Za majitele práv ke kartě, firmu eMoneyServices, to řekl Martin Opatrný.

Zpochybnil zároveň výsledek posudku firmy Nexia AP, který dnes představilo vedení města. "Společnost Nexia vychází z dokumentů poskytnutých Prahou, nikoli ze znalosti oboru," reagoval Opatrný.

EMS v uplynulých měsících podala několik nabídek na rozvoj multifunkční karty, vedení města ale podle něj nekomunikuje.

"Dluhy jsou, snažili jsme se o mimosoudní vyrovnání, dáváme tomu přednost, ale nečinnost města nás donutila podat žaloby," poznamenal Opatrný. EMS vede s Prahou čtyři soudní spory o 170 milionů korun.

Karta Pražana pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS). Praha ji postupně začala zavádět od roku 2006. Kartu opencard vlastní asi 1,2 milionu cestujících. Městu postupně docházejí licence pro vydávání nových karet, zároveň končí možnost opětovně prodloužit platnost vydaných karet.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme