Praha podá kvůli projektu opencard podnět k antimonopolnímu úřadu

Vedení Prahy dnes rozhodlo, že město kvůli projektu opencard podá podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Firmu eMoneyServices (EMS), která je majitelem práv k opencard, radní podezírají se zneužití monopolního postavení na trhu. EMS to považuje za absurdní a pochybení odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Filip Jandourek

S projektem opencard jsou spojeny problematické smlouvy z minulosti. Včera vedení Prahy informovalo, že karta stála město 1,74 miliardy korun. Vyplývá to z posudku společnosti Nexia AP, který si nechal magistrát zpracovat.

Podle něj je projekt předražený, zastaralý a neužitečný a je výhodný pouze pro majitele majetkových práv k opencard, firmu eMoneyServices (EMS). Nexia další rozvoj karty nedoporučila. Vedení města zatím ale neřeklo, kdy a zda by měl projekt skončit.

Firma EMS výsledek auditu zpochybňuje. S Prahou vede několik soudních sporů kvůli nezaplaceným službám.

Karta Pražana pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS). Praha ji postupně začala zavádět od roku 2006. Kartu opencard vlastní asi 1,2 milionu cestujících. Městu postupně docházejí licence pro vydávání nových karet, zároveň končí možnost opětovně prodloužit platnost vydaných karet.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme