Maďarský gripen nedobrzdil při přistání v Čáslavi, piloti se katapultovali

Na letecké základně v Čáslavi na Kutnohorsku odpoledne havaroval stíhací letoun Jas-39 Gripen maďarské armády. Piloti se katapultovali a jsou v pořádku, stroj skončil za přistávací dráhou v poli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky maďarského gripenu po nehodě v Čáslavi

Trosky maďarského gripenu po nehodě v Čáslavi | Zdroj: ČTK

Na vojenském letišti v Čáslavi se koná mezinárodního cvičení Lion Effort pro armády, které provozují stíhačky Jas-39.

Podle Magdaleny Dvořákové z tiskového oddělení generálního štábu Maďaři havarovali, když přilétali na cvičení z Maďarska.

„Posádka nedobrzdila při přistání dvoumístný letoun před koncem dráhy, se proto musela katapultovat. Oba piloti jsou v pořádku, letoun vyjel ze vzletové a přistávací dráhy do volného pole,“ řekla Dvořáková Českému rozhlasu.

Podle mluvčího letecké základny v Čáslavi Tomáše Maruščáka havarovaný stroj už nebude možné opravit. „Před vlastní katapultáží dochází k odstřelení překrytu kabiny. Letoun tím, že vyjel ze vzletové a přistávací dráhy a pokračoval do volného pole, byl poškozen až do neopravitelného stavu,“ uvedl mluvčí.

Trosky maďarského gripenu po nehodě v Čáslavi | Foto: ČTK

Nehodu, která se stala před půl druhou, vyšetřuje komise odboru vojenského letectví sekce dozoru a kontroly ministerstva obrany. Mluvčí resortu Petr Medek Českému rozhlasu řekl, že na vyšetřování se budou podílet i maďarští experti, do Čáslavi by měli přijet v noci. Cvičení bude kvůli tomu během středy dočasně přerušeno.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných příčinách nehody maďarského gripenu mluvil odborník na letectví z časopisu Letectví a kosmonautika Tomáš Soušek

„V tomto případě je tak trochu výhodou, že česká armáda provozuje stejný typ letounů, takže naši experti ho dobře znají. Samotné šetření ovšem trvá řádově týdny až měsíce. Nejde jen o to určit viníka nehody, ale zásadnější je určit příčinu, aby se zabránilo dalším podobným nehodám,“ uvedl Medek.

Nynější čáslavské cvičení má mimo jiné připomenout, že švédské stíhačky střeží nebe nad Českem už deset let. Kromě českých, maďarských a švédských pilotů se ho účastní také zástupci vzdušných sil Thajska, ale bez své letecké techniky.

JAS-39 Gripen | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme