Ve Žďáru odhalili pamětní desku ubodaného studenta. Oslavil by 17. narozeniny

Petr Vejvoda, kterého loni ve žďárské obchodní škole ubodala duševně nemocná žena, má ode dneška na budově pamětní desku. Slavnostního odhalení se zúčastnili jeho spolužáci, zástupci města, Kraje Vysočina, ministerstva školství i Poslanecké sněmovny. Chlapec by dnes oslavil 17. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Žďáru odhalili pamětní desku ubodaného studenta Petra Vejvody

Ve Žďáru odhalili pamětní desku ubodaného studenta Petra Vejvody | Foto: Daniel Zach

Škola u této příležitosti uspořádala Den Petra, studenti dostali volno. Na programu byly také sportovní soutěže nebo ukázky sebeobrany a práce hasičů, policistů i záchranářů.

Deska o velikosti 50 × 110 centimetrů je zhotovena v kombinaci černého kovu a křišťálového skla. Pro školu ji podle vlastního návrhu sponzorsky vyrobil přibyslavský sklářský ateliér.

„Kromě Petrova jména vypáleného vodním paprskem do železa deska stylizovaně ztvárňuje surovost činu, který se ve škole stal,“ přiblížil majitel ateliéru Aleš Valner.

Odhalení pamětní desky se zúčastnili také zástupci Evropské záchranářské akademie, kteří chlapcovým rodičům vyjádřili uznání a hlubokou úctu. Předali jim křišťálovou plastiku a 16 smrčků, symbolizujících Petrův věk.

„Smrčky, kterých se rodiče dotkli a symbolicky jim předali lásku, kterou dávali svému synovi, budou vysázeny v různých evropských zemích. Tamní hasiči o ně budou pečovat,“ vysvětlila předsedkyně akademie Zdislava Tesařová.

Nedožité 17. narozeniny ubodaného studenta si žáci obchodky připomínali i v rekreačním areálu na pilské nádrži | Foto: Daniel Zach

Akademie sdružuje hasiče a záchranáře z evropských zemí. Petr Vejvoda působil jako dobrovolný hasič ve Žďáru nad Sázavou.

Po odhalení pamětní desky pokračoval Den Petra v rekreačním areálu u Pilské nádrže.

Programu, v němž nechyběly ukázky vystoupení v breakdance, biketrialu a dalších činnostech, které měl ubodaný student v oblibě, se zúčastnilo několik stovek žáků žďárských středních a základních škol.

Bránil spolužačku

K tragédii došlo loni 14. října. 26letá žena z Ostravska ve škole zaútočila nožem na studenty. 16letý Petr zemřel, když bránil spolužačku. Dvě studentky byly zraněny, další utrpěla šok, pobodán byl i zasahující policista.

Útočnici policisté zneškodnili elektrickým paralyzérem. Žena byla loni v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože už v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově.

V případě soudního projednávání by ženě hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupce ale v dubnu její trestní stíhání zastavil. Podle posudků byla v době spáchání činu nepříčetná.

Rodina zabitého chlapce rozhodnutí napadla, čin útočnice byl prý naplánovaný a promyšlený. Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství však stížnost proti zastavení trestního stíhání zamítli.

ČTK, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme