Inspektoři v Trutnově kontrolovali nelegální práci, zajímaly je smlouvy i doklady

Za práci načerno udělil loni Státní úřad inspekce práce pokuty za více než 50 milionů korun. V rozsáhlých kontrolách jeho inspektoři pokračují i letos, a to ve spolupráci s cizineckou policií. Naposledy zamířili do Trutnova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Je brzy ráno a 15 policistů společně s devíti lidmi ze Státního úřadu inspekce práce zahajují kontrolu stavby v samotném srdci Trutnova.

Zatímco úředníky zajímají především pracovní smlouvy všech lidí přítomných na stavbě, policisté se zaměřují na cizince - kontrolují platnost dokladů a povolení k pobytu.

Někteří z cizinců přitom neumí česky a domluvit se s nimi není snadné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za asistence cizinecké policie provedla inspekce práce v Trutnově kontrolu nelegálního zaměstnávání

„V jednom případě u sebe cizinec neměl cestovní doklad, což jsme vyřešili blokovou pokutou. Také jsme přišli na jeden doklad, který je v schengenském prostoru vedený jako odcizený nebo ztracený,“ popsal výsledky asi dvouhodinové akce Tomáš Hamršmíd z cizinecké policie.

Jen na Trutnovsku se účastní v průměru dvou podobných kontrol týdně, a to na vyžádání inspektorů Státního úřadu inspekce práce. Tentokrát zjistili několik nesrovnalostí - několik dělníků jim totiž nepředložilo dohodu o provedení práce.

„Je otázka, co se za tím může skrývat. Každopádně je to správní delikt, takže může být udělena pokuta. Budeme zjišťovat, jestli dohoda vůbec existuje, na základě toho teprve bude výsledek kontroly,“ říká jedna z inspektorek.

Právě na tuto stavbu nešli náhodou. „Byly indicie, že by se tady mohlo nelegálně zaměstnávat. Takže jsme se dohodli s cizineckou policií a uvidíme, co z toho vyjde,“ dodává kolega inspektorky.

Těm, kteří pracují načerno, i jejich zaměstnavatelům přitom hrozí vysoké pokuty. Nelegálně zaměstnaných lidí bylo jen loni podle statistik Státního úřadu inspekce práce více než 2000, z toho 800 cizinců.

Václav Plecháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme