Pražané mohou nakupovat zlevněné roční kupony na MHD. Zatím vyjma papírových

Lidé v Praze budou moci od července jezdit městskou hromadnou dopravou s levnějším ročním kuponem. Koupit si ho mohli poprvé dnes, i když k dostání je zatím jen v elektronické podobě nahraný na opencard. Papírový se začne prodávat až od příštího měsíce. Nově kupon stojí 3650 korun, oproti dřívějšku zlevňuje o 1100 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Tomáš Adamec

Začátek prodeje levnějších ročních tramvajenek se obešel bez větších front. I proto, že řada lidí vsadila na nákup přes e-shop. „Za prvních pár hodin se prodalo pět set těchto kuponů,“ uvedl generální ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Levnější roční kupony začnou platit nejdříve 1. července, což je také datum, od kdy si lidé budou moci pořídit papírovou verzi tramvajenky. Zatím se prodává pouze ta nahraná na opencard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o zlevněných ročních kuponech na pražskou MHD zjišťovala redaktorka Veronika Neprašová

Praha chce na levnější kupon nalákat třeba ty, kteří nyní při cestování po metropoli často využívají auto. „Myslíme, že když budou mít tu jízdenku, tak nechají častěji automobily doma,“ vysvětlil náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Také lidé, kteří nyní upřednostňují kupony s kratší dobou platnosti, by podle Dolínka mohli změnit strategii a sázet na MHD celoročně.

Podle odhadu společnosti ROPID by sleva mohla do autobusů, tramvají a metra přilákat víc cestujících. „Střízlivý odhad je kolem dvaceti procent,“ uvedl pověřený ředitel ROPIDu Pavel Procházka. Jednalo by tedy o desítky tisíc lidí navíc.

Roční kupon za 3650 korun je možné si pořídit jak v elektronické podobě na opencard (již od 17. 6. 2015, avšak s platností nejdříve od 1. 7. 2015), tak v papírové podobě k průkazce PID (od 1. 7. 2015). Začátek platnosti kuponu si určí cestující sám na libovolné datum, které mu bude vyhovovat. S touto roční jízdenkou je možné cestovat v rámci její časové platnosti neomezeně po celém území Prahy metrem, tramvajemi, autobusy, integrovanými vlaky PID, přívozy i lanovou dráhou na Petřín.
Zdroj: Webové stránky DPP

Dopravní podnik vyčíslil propad příjmů v souvislosti se zlevněním kuponů na 400 milionů za rok, pro město to však není rozhodující. „Finančně to zatím zvládáme, takže si myslím, že to bude dobré,“ poznamenal Dolínek.

Levnější roční jízdné zatím magistrát garantuje na dva roky. Až po nich se ukáže, jestli zářez do rozpočtu nebude příliš velký a jestli se jízdné zase nezdraží.

Cestující, kteří si kupon koupili ještě za původních 4750 korun, žádnou dodatečnou slevu nedostanou. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) sice původně slibovala kompenzaci, Praha však záhy od záměru ustoupila.

Spolu se zlevněným ročním kuponem přichystal pražský dopravní podnik i několik dalších novinek. Od 1. července budou zadarmo cestovat v doprovodu svých majitelů s předplaceným kuponem také psi. A platit nově nemusí ani ti, kteří budou doprovázet dítě mladší tří let.

Veronika Neprašová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme