Po trase někdejší demarkační linie projíždějí historické vozy klubu Old Car Rangers

Pro někoho je to jen pouhá čára na mapě - demarkační linie ovšem po skončení druhé světové války zásadním způsobem ovlivnila směřování tehdejšího Československa, které se dostalo pod vliv Sovětského svazu. V době studené války bylo toto téma velké tabu. I proto se rozhodl pražský klub Old Car Rangers demarkační linii znovuobjevit a s historickými vozy projet. A to v celé její délce od Bublavy v Krušných horách až po Horní Dvořiště na jihu Čech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci v jeepu

Vojáci v jeepu | Foto: Jan Rosenauer

Konvoj se vydal na cestu v neděli a dnes vjelo 21 historických vozů do Nepomuku.

„Největší zastoupení mají Jeep Willys nebo Ford GPV, jsou zde ale i vozy GMC, Dodge,“ říká Jan Onhajzr, který působí zcela výjimečně. Má na sobě totiž skotský kilt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při vjezdu kolony historických vozů z 2. světové války do Nepomuku natáčel Jan Markup

„Podle dobových fotografií i na území Československa byly skotské jednotky. Přišly ale samozřejmě až po válce,“ uvádí.

„Pořád jezdíme po Normandii a Ardenách, ale máme to taky doma. Samozřejmě všichni máme povědomí o osvobození českého území americkou armádou, ale řekli jsme si, že by bylo hezké, kdybychom projeli úplně celou demarkační čáru na území bývalého Československa,“ vysvětluje na náměstí Augustina Němejce vedoucí konvoje Aleš Vaněk, proč se na cestu vydali.

Přípravy trvaly více než rok. Přesto byli účastníci konvoje na cestě zaskočeni novými poznatky z doby osvobozování Československa.

„V obci Březina u Stupna je bodákem do kůry starého dubu obkreslená helma generála Pattona. To bylo pro nás asi to největší překvapení, největší objev. Dodnes o tom nikdo nevěděl,“ uvádí Vaněk.

Demarkační linie | Foto: Český rozhlas

Jan Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme