Stát obnoví uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách, potvrdila starostka

Ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku má znovu fungovat uprchlický tábor. Českému rozhlasu to potvrdila starostka obce Dana Nováková. O znovuobnovení zařízení ji dnes informovali zástupci ministerstva vnitra.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opuštěný areál ve Vyšních Lhotách

Opuštěný areál ve Vyšních Lhotách | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Cizinci by v táboře ve Vyšních Lhotách neměli zůstávat dlouhodobě, z areálu v Beskydech se stane záchytné zařízení pro nelegální uprchlíky. Nezávislá starostka Dana Nováková s tím prý počítala.

„Byl zahájen převod objektu mezi ministerstvem spravedlnosti a ministerstvem vnitra. Pravděpodobnost, že to nenastane, byla opravdu velice malá,“ uvedla.

„Jsem svým způsobem ráda, že to dopadlo takhle. To znamená, že neplánují umístění pobytového typu,“ dodala starostka.

Mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová plány neupřesnila. Připustila však, že převedení areálu pod správu ministerstva vnitra je velmi pravděpodobné.

„Ministerstvo spravedlnosti nám nabídlo převést zpět areál ve Vyšních Lhotách, který původně sloužil jako pobytové středisko pro žadatele o azyl, ale v roce 2012 jej převzalo ministerstvo spravedlnosti. Převedení pod správu ministerstva vnitra je tak velmi pravděpodobné,“ řekla Kučerová.

„V současné době jednáme o možném převodu jak s ministerstvem spravedlnosti, tak s místní samosprávou,“ upřesnila.

Areál bývalého uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách se nevyužívá od prosince 2009. Loni v lednu o objekt projevila zájem vězeňská služba, která spadá pod ministerstvo spravedlnosti.

„Nakonec jsme dospěli k závěru, že je logické, když se objevila urgentní potřeba zvýšit kapacity ubytování pro uprchlíky, ho poskytnout vnitru. My ten náš problém budeme řešit jinak,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za hnutí ANO).

Opuštěný areál ve Vyšních Lhotách | Foto: Andrea Čánová

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme