Začínají Dny lidí dobré vůle, na Velehrad přijíždějí desítky tisíc poutníků

Na Velehradě dnes začínají tradiční Dny lidí dobré vůle. Letošní program výrazně ovlivnila tři kulatá výročí. Prvním je 1200 let od Metodějova narození, druhým sedmdesátileté výročí konce druhé světové války. A poutníci si připomenou i rovné čtvrtstoletí od velehradské návštěvy papeže Jana Pavla II.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poutní areál Velehrad

Poutní areál Velehrad | Foto: Saskia Mišová | Zdroj: Český rozhlas

Hlavním celebrantem Slavnostní poutní mše svaté bude i letos kardinál Dominik Duka. To je ale až nedělní vrchol cyrilometodějských slavností. Programově nabitá je především sobota. Očekávané je například vystoupení padesátičlenného Řeckého pravoslavného sboru ze Soluně.

„Je to pocta svatému Metodějovi, když přijede sbor z jeho rodiště, který bude prezentovat řecké zpěvy,“ říká Josef Kořenek, tajemník Dnů lidí dobré vůle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Velehradě začínají tradiční Dny lidí dobré vůle. Natáčel tam Pavel Sedláček

Dvanáctisté výročí Metodějova narození uctí i kovová plastika, kterou slavnostně odhalí v sobotu večer.

„Připravili ji čtyři umělečtí kováři. Dva z České republiky, dva italští. A to pod vedením Pavla Mačka. Kovaná plastika bude umístěná na nádvoří baziliky a to až do konce roku 2015. Pak bude umístěná na příjezdové cestě směrem na Velehrad,“ uvádí tajemník Josef Kořenek.

Už po patnácté se potkají v rámci Dnů lidí dobré vůle vozíčkáři z několika států. Podle Michala Umlaufa z Maltézské pomoci jich přijede asi sto padesát. Organizátoři jsou připravení i na očekávaná velká vedra:

„Máme domluvené od našich sponzorů dodání většího množství tekutin. A i na Velehradě potom během bohoslužby, během koncertu, budeme taky roznášet vodu.“

Velehrad nabídne i další atrakce, například prezentaci vězeňských kaplí, výstavu kostýmů z filmu Cyril a Metoděj, ale také seminář o pěstounské péči, nebo dokonce soutěž ve fotbalových dovednostech pod záštitou Antonína Panenky.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme