Pražští taxikáři odvolali hrozbu dalších protestů. Přezkoušení z místopisu nebude plošné

Pražští taxikáři zatím nebudou blokovat magistrálu v centru města. Protesty hrozili v případě, že s nimi Praha nebude jednat o nových přísnějších pravidlech pro provozování taxislužby. Po dnešní schůzce jim vedení města slíbilo, že omezí plánované plošné zkoušky z místopisu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská primátorka Adriana Krnáčová a předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Karel Holcman

Pražská primátorka Adriana Krnáčová a předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Karel Holcman | Zdroj: ČTK

Zkoušky z místopisu, základů práva nebo jazyků měli původně skládat všichni taxikáři v Praze. Přezkoušení však nakonec nebude pro taxikáře plošné, ale absolvují ho jen ti, kteří spáchali přestupek nebo jiný správní delikt.

Taxikáři na oplátku odvolali protestní akce, které původně měly proběhnout ve středu a kterými chtěli blokovat dopravu v metropoli. Potvrdil to Karel Holcman z Asociace koncesionářů v taxislužbě:

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě s taxikáři mluvila pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO

"Tím, že jsme se dohodli na konkrétních věcech a termínech, od všech dalších akcí ustupujeme.“

„Asociace hrozila, že uspořádá další protestní vlnu. Nechtěla jsem, aby Praha a její občané byli vzati jako rukojmí této situace,“ vysvětluje primátorka ustoupení od plošného přezkoušení taxikářů. Záměr přezkušování taxikářů ovšem nechce zcela opustit, jak řekla Českému rozhlasu:

„K původnímu záměru se pravděpodobně nějakým způsobem dostaneme. Ne tak, že bychom plošně zkoušeli, ale připravujeme školení a přezkoušení nových žadatelů o taxi licenci. Poté uvidíme, jakým způsobem bychom postupovali u starších řidičů.“

Taxikáři také s pražskou primátorkou mluvili o cenách. Chtěli by v budoucnu debatovat o minimální ceně za kilometr.

Podle primátorky Adriany Krnáčové z hnutí ANO si na dnešní schůzce obě strany především navzájem představily své pozice.

V Praze je podle magistrátu evidováno téměř 4000 vozidel taxislužby, ve skutečnosti jich ale po městě jezdí víc.

Obě strany se znovu sejdou nejpozději 15. srpna. To už by měly být na stole i návrhy od zástupců taxikářů, jak vylepšit pověst taxislužby v Praze.

Primátorka minulý týden oznámila, že magistrát zhruba v polovině prázdnin začne přezkušovat všechny pražské taxikáře. Ti dostanou novou licenci pouze na pět let. Pokud třikrát zkoušky neudělají, už je nikdy nebudou moci opakovat.

Taxikáři v reakci na to uspořádali společnou protestní jízdu Prahou. Akce se zúčastnilo několik stovek taxikářů. Následně primátorce předali petici.

ČRo, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme