Možná to byl následek stresu, uvažuje o nehodě u Studénky majitel kamionu

Kamion, který se na přejezdu ve Studénce srazil s Pendolinem, patřil polské firmě Mawi Transport. Českému rozhlasu to potvrdil její ředitel Arkadiusz Witek. Kamion jel z Polska do Maďarska s nákladem stavební oceli. Řidiče, který je nejspíš viníkem nehody, již zadržela policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U Studénky se srazilo Pendolino s kamionem

U Studénky se srazilo Pendolino s kamionem | Zdroj: ČTK

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD jde o asi 50letého muže polské národnosti. „Tedy žádný nezkušený mladík ve smyslu řízení automobilu,“ upozornil.

Ke srážce došlo těsně před stanicí Studénka, kterou ale Pendolino jen projíždí, takže jelo velkou rychlostí. Řidič kamionu vjel na železniční přejezd ve chvíli, kdy už klesaly závory.

„Náraz byl relativně silný. Nákladní vůz byl tlačen několik desítek metrů,“ přiblížil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal s tím, že motor kamionu se našel až 200 metrů od nehody. Dva lidé zemřeli a dalších třináct je vážně zraněných.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nebyl to hezký pohled, okomentoval ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD místo železničního neštěstí ve Studénce

Policie je na místě a nehodu dokumentuje. Podle Chovance lze spekulovat o tom, že se řidič kamionu dopustil trestného činu obecného ohrožení.

„S největší pravděpodobností vjel na koleje v době, kdy už svítilo červené výstražné světlo. A poté, kdy se za ním a před ním uzavřela závora, tak zpanikařil a z vozu utekl. To je tedy zatím informace, kterou bude potvrzovat vyšetřování. Pokud to tak je, tak asi lze bohužel konstatovat, že lidská hloupost nemá meze,“ upozornil ministr.

Chovanec dorazil i na místo železničního neštěstí. „Nehoda je opravdu velmi těžká. Kamion vezl plech a část plechu se přemístila do vlaku. To znamená, že plechy de facto zraňovaly lidi, kteří byli v přední části. Žádný hezký pohled to nebyl,“ upřesnil.

U Studénky se srazilo Pendolino s kamionem. Dva lidé zemřeli, 13 bylo zraněno

Číst článek

Majitel polského kamionu Arkadiusz Witek je teď také na cestě na místo nehody. Chce podle svých slov vyjasnit, proč zůstalo auto stát uvězněné mezi závorami.

„Podle toho, co mi stačil říct řidič kamionu, který byl v šoku, vjel na železniční přejezd, který měl závory otevřené. Na výjezdu ale už byly závory zavřené,“ řekl Witek Českému rozhlasu.

„Nevím, proč se řidič rozhodl vyskočit z vozu a neprorazil závory. Možná to byl následek stresu. Nemám zdání,“ dodal.

Pavel Novák, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme