Spory mezi Tepličany a arabskými návštěvníky má omezit syrský asistent

Největší nápor nových klientů z arabských zemí očekávají Lázně Teplice tento týden. Mělo by jich být zhruba 500, o něco více než loni. K nim patří početné rodiny. Právě na nevhodné chování, nepořádek a nedodržování nočního klidu od arabských návštěvníků Šanovského parku si místní stále stěžují. Město se snaží jít cestou prevence – najalo asistenta, syrského lékaře, který Arabům vysvětluje české zvyklosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šanovský park v Teplicích

Šanovský park v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Má přístup do všech míst, kde se Arabové scházejí, ať je to mešita, ať jsou to jejich klubovny. Samozřejmě oni ho přijímají jako člověka z jejich zemí. Takže s ním komunikují, nemají s tím vůbec žádný problém,“ vysvětlila náměstkyně primátora Radka Růžičková z ČSSD práci Yussufa Mshaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Teplice chtějí zabránit konfliktům mezi obyvateli a hosty lázní, nasadí interkulturního asistenta. Podrobnosti zjišťovala Gabriela Hauptvogelová

On sám s novináři nechce mluvit, své zkušenosti s arabskými návštěvníky ale popsal po e-mailu:

„Reagují pozitivně, v klubovnách i na ulici, vyslechnou mě, jsou rádi, že mají informace. Snaží se po sobě uklízet a včas odcházet z parku. Nejtěžší je usměrnit děti v období puberty. Ale postupně se situace zlepšuje, protože děti už vědí, že se znám s většinou rodičů, a tak si nakonec dají říct.“

Šanovský park v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Na poházené odpadky i noční hluk si už loni stěžovala paní Alena, která u parku bydlí. „Nemůžeme si otevřít okno na vyvětrání, takže jsme celou noc zabednění. Muzika ani ne, ale křik a hluk. Já nemám čas ani chuť koukat z okna, ale žijí tu v noci. Všichni. Děti, dospělí, běhají po parku a hlučí,“ přibližuje situaci.

Pomoc slíbil i teplický imám

Předcházet podobným situacím se snaží strážníci – hlučnější skupinky obcházejí a anglicky je upozorňují na noční klid. Strážník Josef Hromada se svou kolegyní Lenkou Weissovou už letos musel u Kamenných lázní řešit i větší konflikt:

„Měli jsme zkušenost tady s kolegyní z noci, kdy se mezi sebou porvalo asi 100 Arabů, tak ve tři čtvrtě na jednu. S kolegyní jsme se je snažili ve dvou roztrhat, nechali jsme si sem zavolat i posily od kolegů ze státní (policie), nakonec tu s námi byl i tlumočník.“

„Takže jsme skončili ve 3 hodiny ráno u teplického imáma, který přislíbil svoji pomoc během modliteb, aby zdejším klientům lázní domluvil, aby už se tento problém dál neopakoval a aby nedělali ostudu své zemi,“ říká strážník.

Děti provokují policisty i psy

Oproti loňskému roku je tu vidět více dětí na kole s helmou. Loni ji skoro žádné dítě nemělo, a tak jim strážníci brali ventilky. „Tohle je až konečné řešení,“ vysvětluje Weissová. „To je takový pomocník na vysvětlení,“ dodává její kolega Hromada.

„Pokud ty děti nejsou ochotné nebo schopné pochopit, že helmu musejí mít, a dělají si z nás srandu, tak potom jim vysvětlíme, že tedy takhle ne,“ podotýká strážnice.

Šanovský park v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Problémy s nevychovanými dětmi mají i další návštěvníci parku. Jeden právě řešila strážnice s paní, která měla svého psa na vodítku a s košíkem.

„Paní vadilo, že si nemůže v klidu sednout do parku, aniž by nebyla obtěžována těmi dětmi a hlukem. Nevím, jestli jste si všimla, že skupinka arabských dětí toho psa schválně provokovala,“ popisuje strážnice Lenka Weissová každodenní realitu v Šanovském parku.

Právě chování lázeňských hostů převážně z Kuvajtu a Saúdské Arábie vadí místním lidem asi nejvíc.

Gabriela Hauptvogelová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme