Pražský magistrát chystá online mapu pro hendikepované i seniory

Praha chce zmapovat, jak projít městem bez bariér. Nová mapa by měla pomoci nejen hendikepovaným, ale také seniorům nebo rodičům s kočárky. Přístupná by měla být přes internet a podle magistrátu pokryje celé město do dvou let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezbariérový přístup (ilustrační foto)

Bezbariérový přístup (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

Přístupnost budov a veřejných prostranství bude vyznačena podle jednotné metodiky – červenými, oranžovými a zelenými piktogramy.

„Prvotní problém je pro vozíčkáře vždycky doprava,“ upozorňuje Marie Málková z Pražské asociace vozíčkářů.

„Ne každý může použít metro, ne každý zvládne třeba překonat spáru mezi nástupištěm a vozem metra, nebo i výtah nemusí zrovna fungovat. Máme tady hodně krásné město, ale historické, kde jsou kočičí hlavy s velkými spárami. Nájezdy tam nějaké jsou, ale určitě se tak nedá pohybovat po delším úseku,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha chce zmapovat, jak projít městem bez bariér. Nová mapa by měla pomoci nejen hendikepovaným, ale také seniorům nebo rodičům s kočárky

Nová mapa by ovšem neměla sloužit jen vozíčkářům. Pomoc v ní najdou všichni, kdo mají problém s vysokými chodníky nebo přestupy v metru.

„Klient, který si zadá, že se chce přesunout z bodu A do bodu B, nejenže najde, jaké jsou možnosti v rámci Dopravního podniku Praha, ale i pak když musí použít svoje vlastní síly, ať už by byl na vozíčku, či by měl jiný hendikep,“ přibližuje princip Patrik Nacher, zastupitel hlavního města za hnutí ANO.

Uživatelé ovšem na mapě najdou třeba také úřady. „Chceme jít do zmapování veřejně přístupných prostor, které lidé často navštěvují, jako jsou třeba pošty, lékárny a podobně,“ doplňuje Nacher.

Mapa by měla být první svého druhu v České republice. Po vytvoření bude k dispozici na internetových stránkách magistrátu a jako aplikace do chytrých telefonů. Existenci papírové verze magistrát nevylučuje, není to ale hlavní cíl.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme