Tábor ve Vyšních Lhotách přijme první migranty. Místní se bojí o děti

Do tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku míří první skupina běženců. Jde o 35 mužů původem ze Sýrie, Íránu nebo Pákistánu, kteří byli zadrženi bez povolení. Přestože policie slibuje, že se migranti z tábora nedostanou, místní mají pochybnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách se intenzivně připravuje na příchod prvních 35 cizinců

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách se intenzivně připravuje na příchod prvních 35 cizinců | Zdroj: ČTK

„Co naděláte. Bojíme se hlavně o děti. Možná je ani nebudeme samotné pouštět ven,“ říká paní Anna.

Podobné názory jsou ve Vyšních Lhotách slyšet často. Nálada místních teď podle nezávislé starostky Dany Novákové vůbec není dobrá.

„Vzhledem k tomu, že sledují média a vědí, co se děje v Bělé, tak je samozřejmě špatná,“ potvrzuje.

V táboře se ještě budou dodělávat některá bezpečností opatření, už teď je prý ale proti útěku cizinců zajištěn. Například okna pokojů i vycházkového prostoru chrání mříže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uprchlický tábor ve Vyšních Lhotách se otevírá narychlo. Má pomoci zvládnout příval běženců

„Pracovníci bezpečnostní služby se budou jednak pohybovat mezi nimi ve vycházkovém prostoru, ale budou i na chodbách. Z venkovní strany bude policejní složka, ta zabezpečuje venkovní ostrahu. Navíc celý areál je zabezpečen dalším oplocením a tak dále,“ dodává ředitel zařízení Emil Pochylý.

Nejbližší policejní oddělení by také mělo být posíleno. „Je zajištěné nepřetržité posílení venkovního výkonu služby,“ ujišťuje náměstek ředitele moravskoslezské policie Radim Daněk.

Do neděle by mělo být ve Vyšních Lhotách ubytováno 70 cizinců, celková kapacita téměř 220 míst se prý může naplnit během týdne až dvou.

„Budou k dispozici nějaké volnočasové aktivity, samozřejmě zajistíme jejich ubytování, stravování, hygienické prostředky a základní věci, které potřebují k životu tady v zařízení,“ přibližuje ředitel Správy uprchlických zařízení Miroslav Koudelný.

Do právě otevřeného uprchlického tábora na úpatí Beskyd míří cizinci, kteří doteď pobývali v Bělé nebo Zastávce u Brna. Za sebou už mají zdravotní prohlídky i první pohovory.

Zařízení pro migranty / azylová centra - Bělá p. B., Vyšní Lhoty aj. | Foto: Český rozhlas

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme