Pražští radní při projednávání stavebních předpisů pochybili, tvrdí piráti

Česká pirátská strana kritizuje způsob, jakým radní hlavního města v úterý projednali novelu pražských stavebních předpisů. Podle nich je neprůhledný a v rozporu s vnitřním řádem rady. Opírají se při tom o zvukovou nahrávku z jednání rady, kterou dali k dispozici médiím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) | Foto: Filip Jandourek

Podle pirátů ze záznamu mimo jiné vyplývá, že se primátorka nijak nevypořádala s námitkami, které vůči její verzi stavebních předpisů měl právník František Korbel.

Toho přitom Praha v zimě pověřila vedením týmu, který připravoval oficiální verzi novely. Tu radní smetli ze stolu a odhlasovali primátorčinu verzi.

„Tady ten návrh říká, že proslunění musí být splněno u minimálně 80 procent bytů. Jako 80 procent z čeho? Je to právně neurčité,“ upozorňoval při jednání rady Korbel. Primátorka Prahy Adriana Krnáčová z hnutí ANO na jeho připomínku nereagovala a vyzvala k hlasování.

Poradu radních před hlasováním přitom svolala do magistrátní kuchyňky. Podle pirátů proto, aby nebylo možné pořídit z ní záznam. Radní z Trojkoalice navíc nedostali materiál dopředu k prostudování. Podle zastupitele pirátů Adama Zábranského tím radní pochybili.

„Oni porušili několik vnitřních předpisů, co se týká schvalování materiálů v radě. Ale pochybili rozhodně po politické stránce. Protože několika členům rady nezaslali materiál, očividně ho ani nečetli, protože nikdo ho neuměl obhájit, takže schválili něco, co jim někdo připravil. Nevíme, kdo,“ uvedl.

Podle zastupitelů klubu pirátů navíc schválený návrh pražských stavebních předpisů vznikl mimo magistrát a Adriana Krnáčová prý tak neříkala pravdu, když tvrdila, že ho vytvořil její sekretariát, kde navíc nejsou odborníci.

Primátorka přes svého mluvčího ale vzkázala, že nešlo o sekretariát, ale kancelář, ve které zaměstnává i právníky.

Krnáčová dál trvá i na tom, že jde o původní pražské stavební předpisy přijaté za primátora Tomáše Hudečka, ve kterých její tým pouze opravil klíčové paragrafy tak, aby vyhovovaly ministerstvu pro místní rozvoj.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme