Zbraň proti zlodějům kradou zloději. Z ulic Karviné stále častěji mizí fotopasti

Fotopasti měly v Karviné chránit městský majetek a odradit lidi od zakládání černých skládek. Jenže tuhle zbraň proti zlodějům právě zloději kradou. A to tak rafinovaně, že je policisté nemají šanci vypátrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail jedné z fotopastí, které používá MP Břeclav

Detail jedné z fotopastí, které používá MP Břeclav | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

„Prostředí, ve kterém se nacházíme, odpovídá spíše charakteru smetiště,“ ukazuje zástupce ředitele městské policie Václav Ožana jedno z karvinských zákoutí, která lidé proměnili v černou skládku.

Na nenápadném místě proto strážníci namontovali fotopast.

„Snímek, který je právě teď odesílán na operační pracoviště městské policie, nás zcela jistě zachytil a operátor má možnost sledovat dění přímo na místě,“ popisuje Václav Ožana, jak důmyslné zařízení funguje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z ulic Karviné mizí fotopasti. O problém tamních strážníků se zajímala Andrea Čánová

Jenže místní zloději jsou vynalézaví. Fotopasti jsou schopní odstranit i z vysokých sloupů a dělají to tak opatrně, že jim nejde vidět do tváře.

„Oni jsou poměrně prozíraví. Fotopast je tam samozřejmě dobře upevněná, lankem a zámkem, ale pakliže tam vylezete z druhé strany, tak ji prostě odcvaknete,“ stěžuje si ředitel karvinské městské policie Petr Bičej.

Sám se o jednu fotopast v místní části Doly staral a taky o ni přišel. „Poměrně často jsem tam ořezával větve a pak jsem zjistil, že už není co ořezávat, poněvadž není fotopast ani strom. Byli tam lidé, kteří načerno těžili stromy a jaksi ho odtěžili i s fotopastí,“ dodává šéf strážníků.

Stráníci proto fotopasti raději nenechávají na jednom místě dlouho, aby je zloději nestihli ukrást.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme