Firma EMS chce po Praze kvůli opencard 654 milionů

Vlastník opencard, firma EMS, žádá po Praze, dopravním podniku (DPP) a městské firmě Operátor opencard celkem 654 milionů Kč. Nárokuje si je například za porušení licenčních smluv, služby nebo poškozování dobrého jména firmy. V minulosti již EMS požadovala 170 milionů, z nichž se o 60 milionů korun soudí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard (ilustrační foto)

Opencard (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Po samotném hlavním městě bude chtít EMS zhruba 116 milionů korun, po Operátoru opencard pak zhruba 470 milionů, zbylou částku pak po dopravním podniku. Zda se bude o peníze EMS soudit, se společnost zatím nerozhodla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O požadavcích firmy EMS mluvil její mluvčí Martin Opatrný

Praha nemá s EMS smlouvu na podporu systému opencard a neplatí za licence. Firma proto již před časem podala žaloby o celkem 60 milionů korun jak na magistrát, tak na dopravní podnik. Spory se táhnou řadu měsíců.

„To co požaduje EMS po Praze, chtít samozřejmě můžou, ale nechme rozhodnout soud, zda je ta částka legitimní,“ reagovala na požadavek firmy EMS pražská primátorka Adriana Krnáčová.

„Je to reakce, kterou jsme čekali. S Prahou jsme se snažili dohodnout na mimosoudním vyrovnání už v případě částek, které se týkají roků 2011 a 2012. Ale Praha dala přednost soudnímu řízení. My preferujeme mimosoudní vyrovnání, protože je to pro obě strany rychlejší a výrazně levnější,“ uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný.

Elektronická karta opencard, která pochází z éry někdejšího primátora za ODS Pavla Béma, měla mít původně mnoho funkcí, nakonec ale slouží především jako průkaz s předplatným pro MHD. Jako tramvajenku ji využívá zhruba 1,2 milionu lidí. Město za systém zaplatilo asi 1,3 miliardy korun.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme