Pokračuje soud v kauze opencard, vypovídat bude exprimátor Svoboda

Soudce dnes v kauze opencard vyslechne další obžalované. Trest dva roky až osm let hrozí někdejším pražským radním nebo bývalým zaměstnancům magistrátu. Obžalobě čelí i dva exprimátoři - Bohuslav Svoboda z ODS a Tomáš Hudeček (dříve TOP 09). Všichni zatím jakoukoli vinu popřeli. Svoboda bude vypovídat dnes, Hudeček je v zahraničí a ze soudního jednání se omluvil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V kauze opencard bude dnes před soudem vypovídat bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS

V kauze opencard bude dnes před soudem vypovídat bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda z ODS | Zdroj: ČTK

„O rozhodnutí, které jsme tenkrát učinili, nemám pochybnosti. Nebyl stín pochybnosti, že bychom porušovali zákon,“ řekl u Městského soudu v Praze v rámci své výpovědi bývalý radní a současný pražský zastupitel TOP 09 Pavel Richter.

Stejně mluvili i ostatní obžalovaní, například někdejší náměstek primátora Josef Nosek, který byl členem ODS. Tvrdí, že nové smlouvy, které se týkaly změn v projektu opencard, rada musela uzavřít jen s firmou Haguess - jediná má licenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

U soudu budou vypovídat další obžalovaní v kauze opencard, například bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda z ODS. Více Veronika Hlaváčová

Jinak by systém zkolaboval a po Praze by se prý jezdilo zadarmo. Nefungovaly by ani knihovny, kde se červené karty používají jako průkazky.

„Byli jsme pět týdnů před státnicemi a na opencard běží celá Národní technická knihovna, takže tisíce studentů by se nedostaly k učebnicím a podobně. Není to jen o jízdenkách v MHD,“ prohlásil Nosek.

Státní zástupkyně Dagmar Máchová trvá na tom, že někdejší radní způsobili škodu nejméně 25 milionů korun. Podle Máchové firmu Haguess neoprávněně zvýhodnili.

„Jestliže to dají bez výběrového řízení jednomu uchazeči, dopouštějí se diskriminačního jednání. Navíc podle znaleckého posudku byla zakázka předražená,“ upozornila.

Obžalovaní podle státní zástupkyně porušili dva zákony - povinnost při správě cizího majetku a také předpisy o pravidlech hospodářské soutěže. Hrozí jim až osmileté tresty vězení.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme