GIBS po 3,5 letech obvinila policistu, který při honičce v Praze zastřelil mladou ženu

Policista, který před třemi lety zastřelil na pražské Strakonické ulici mladou dívku, je trestně stíhán. Český rozhlas zjistil, že na konci července ho generální inspekce obvinila za usmrcení z nedbalosti. Případ přitom inspekce už dvakrát odložila s tím, že policista nepochybil. Se smrtí své dcery se ale nesmířila její matka. Spolu s advokátem nakonec dosáhla toho, že se vyšetřování znovu rozběhlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maják, policejní, přednostní

Maják, policejní, přednostní | Foto: Olga Štrejbarová

Případ se odehrál v únoru 2012 ve Strakonické ulici na pražském Zlíchově. Policisté se tehdy snažili zastavit ukradené auto. Řidič Václav Hlinovský jim ale ujížděl.

Honička skončila tragicky, policista po autě pětkrát vystřelil. A trefil pětadvacetiletou spolujezdkyni Hlinovského Michaelu. Teď - po třech a půl letech - inspekce policistu kvůli střelbě obvinila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč policie po 3,5 letech obvinila dnes již bývalého policistu, který při honičce na Strakonické zastřelil mladou ženu, zjišťovala Markéta Chaloupská

„Bylo sděleno obvinění pro podezření z přečinu usmrcení z nedbalosti. V té věci je v současné době vedeno vyšetřování, více informací proto nebylo uvolněno,“ říká mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Případ nechalo prověřit NSZ

Proč inspektoři předtím kauzu dvakrát odložili, nechtěla Sandorová komentovat. Český rozhlas zjistil, že případ nechalo znovu prověřit nejvyšší státní zastupitelství. Na něj se obrátil Jan Salmon, advokát matky zemřelé dívky. Potom, co se svými stížnostmi neuspěl ani u městského ani u vrchního státního zastupitelství.

„Kontrola skončené věci provedena nejvyšším státním zastupitelstvím potvrdila pochybnosti o možném zavinění,“ říká mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Bývalý policista Jiří T., který dívku zastřelil, se celou dobu hájil tím, že ji v autě neviděl. Prý byla skrčená na sedadle. Vyšetřování ale ukázalo, že mladou ženu mohl vidět.

„Zejména v průběhu vyšetřovacího pokusu bylo prokázáno, že pokud by skutečně v průběhu souběžné jízdy mezi tunelem Mrázovka a Zlíchovským tunelem řádně zkontrolovali vnitřní prostory vozidla, museli by poškozenou zpozorovat,“ píše se v policejním usnesení.

Jasno bude za několik měsíců

Podle generální inspekce tak Jiří T. může za smrt z nedbalosti. Expolicista přes svého advokáta vzkázal, že se k obvinění nebude vyjadřovat. Podle právníka rodiny Jana Salmona ani vyšetřování v současné době není bez problémů.

„Domníváme se, že při výslechu obviněného by po položení otázky nemělo být připuštěno poradit se s advokátem, nebo dokonce odejít z místnosti a radit se s advokátem mimo místnost o odpovědi na otázku, která již byla položena,“ dodává Salmon.

Řidič ukradeného auta Václav Hlinovský dostal u soudu za řízení pod vlivem drogy podmínku. Jestli nakonec u soudu skončí dnes již bývalý policista Jiří T., bude jasné během několik měsíců.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme