Soud v Ostravě osvobodil policisty obžalované z přepadení podnikatele v jeho domě

Krajský soud v Ostravě osvobodil čtveřici mužů, kteří údajně brutálně přepadli a oloupili podnikatele z Karvinska. Podle soudu totiž nešlo prokázat jejich vinu. Mezi obžalovanými byli i tři policisté. Hrozilo jim až 12 let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud Ostrava pokračoval v projednávání žhářské kauzy z Vítkovic

Krajský soud Ostrava pokračoval v projednávání žhářské kauzy z Vítkovic | Foto: Tomáš Adamec

K loupeži došlo v listopadu 2011. Policisté měli podle obžaloby vtrhnout na pozemek v černých policejních kombinézách a kuklách. Podnikatele, jeho družku a syna údajně spoutali a ohrožovali zbraní. Z trezoru pak měli odcizilt 3 miliony korun a také šperky.

Soudní senát ale předložené důkazy nepřesvědčily, a to i přes to, že okradený podnikatel přímo označil jednoho z obžalovaných policistů, že na místě byl. Podle předsedy senátu byla totiž jeho výpověď nedůvěryhodná.

„Nemůžeme rozhodovat na základě pocitů, musíme vycházet z důkazů, které máme k dispozici,“ uvedl soudce Miroslav Mucha. Důkazy byly v tomto případě podle něj nedostačující.

A to i přesto, že na obžalované ukázaly pachové stopy, které se našly na trezoru, topůrky sekyry, kterou rozbili dveře a také na poutech, kterými rodinu podnikatele spoutali. Při vysvětlování rozsudku ale opakovaně zaznělo, že podobné pachové stopy jsou nepřímý důkaz na základě, kterého nemůžou obžalované stoprocentně usvědčit.

„Podle současné rozhodovací praxi je nutné na důkaz pachové zkoušky pohlížet jako na důkaz podpůrný a nepřímý,“ vysvětlil mluvčí soudu Dalibor Zecha.

Všichni obžalovaní od začátku trvali na své nevinně. Jeden z nich, Jiří Glac, tak po vyslechnutí rozsudku neskrýval úlevu. „38 měsíců jenom nervy a myslím si, že to dopadlo tak, jak to mělo dopadnout.“

Státní zástupce si s odvoláním vzal lhůtu na rozmyšlenou.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme