Tunel Blanka se během stavby třikrát propadl. Jednou zemina zavalila bagristu

Výstavbu pražského tunelu Blanka provázela řada problémů, mimo jiné se několikrát propadl. I to přispělo ke zdržení výstavby. Šestikilometrový komplex je součástí městského okruhu a motoristům začne s čtyřletým zpožděním sloužit v sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tunel Blanka před otevřením

Tunel Blanka před otevřením | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

Stavbu zdržel složitý výkup pozemků, právní pře, finanční potíže, ale také technické problémy. I přes přísná bezpečnostní opatření se tunel při stavbě třikrát propadl, v roce 2008 dvakrát ve Stromovce.

Tehdejší primátor Pavel Bém z ODS podal trestní oznámení na neznámého pachatele, policie ale viníka nenašla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavbu pražského tunelu Blanka provázelo mnoho problémů. Tunel se také třikrát propadl. Jednou zemina zavalila bagristu i s jeho strojem

„Pochopitelně nejsem ani stavař, technik, ani expert a soudní znalec na mimořádné události podzemí. Můžu nic než respektovat závěry expertů, soudních znalců a báňského úřadu,“ řekl Bém.

Třetí kráter vyvolaný ražbou v podzemí zastavil stavbu v roce 2010. Ani jednou se naštěstí nikomu nic nestalo, přestože v jednom případě zemina zavalila bagristu i s jeho strojem. Podle Václava Soukupa z Metrostavu došlo k propadům kvůli složitým geologickým podmínkám.

„Řekl bych, že ve Stromovce bylo velmi obtížné takové věci předejít. Situace tam byla velmi komplikovaná, přijímala se opatření, a přesto k havárii došlo. Při ražbě tunelu se ale na sto procent taková věc vyloučit nedá,“ uvedl Soukup.

Plánované otevření tunelu na jaře 2015 zhatil další problém. Technici zjistili, že kabely technického zabezpečení položené v tunelu při povodních navlhly a musí se vyměnit.

Pražský magistrát se kvůli jejich poškození dostal do ostrého sporu s dodavatelem technologií, firmou ČKD Praha DIZ. Mimo jiné se dohadovali, zda kabely už jednou vyměněny byly.

„Co se týče té povodňové události, respektive přívalových dešťů, tak za 22 milionů byly vyměňovány v rámci uznané škodné události. To znamená, že se zcela prokazatelně kabely měnily. V té zprávě je ještě přesně napsáno: Jelikož se jednalo o výměnu v řádu kusů, odbor strategických investic uložil tyto kabely vyměnit,“ tvrdil bývalý primátor Tomáš Hudeček z TOP 09.

Obě strany se na výměně kabelů a úhradě práce dohodly až po několika týdnech neshod.

Tunel Blanka | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme